Gyermekek fesztiválja

A változékony idő ellenére igazi nyári szünidő indítónak bizonyult a hétvégi ZagyvaParty Fesztivál, melyen mindenkit, kicsiket és nagyokat is sikerült megmozgatniuk a szervezőknek.

A különféle dallamoktól visszhangzó éjszakákat gyermekzsivajtól hangos nappalok váltották a hétvégén, a számos kültéri, kreatív elfoglaltság és családbarát időtöltés jóvoltából.

A sort a Blues napra már felépített szalmavár gyerek játszótér nyitotta, melyet az előző esti eső után csak félve mertek bevenni a fiatal kalandorok. Szerencsére addig sem unatkoztak, hiszen alig néhány toronnyal és bástyával arrébb a Kultúrzugban vezethették le fölös energiáikat. Verseginé Ujhelyi Petra lapunknak elmondta, kézműves feladatokkal, színezőkkel, játékokkal, népmesékkel várták az érdeklődőket, akik mesei totóban és a krétafalaknál is kipróbálhatták magukat.

Másnap reggel, a Hahota jóga során felszálló kacajok elijesztették azt a néhány szürke felhőt is, így jutott elég fény a Hamza Múzeum foglalkozásán alkotóknak a színesebbnél színesebb művek elkészítéséhez. A Legyél képben! szlogent – ahogy azt Farkas Edit múzeumigazgatótól megtudtuk – szó szerint kellett érteni, ugyanis az interaktív program során rétegelt lemezből kivágott figurákra festhettek a résztvevők Hamza D. Ákos Ipiranga és Hajnali rendület című alkotásaitól inspirálódva. Az elkészült, összerakott alakok egy életnagyságú festményt elevenítettek meg, a közéjük álló, fotózkodó művészek pedig úgy érezhették, ők maguk is a kép részei. A szombati gyermekprogramokat a különc Vitéz László és Vas Juliska már jól ismert, humoros története zárta a Fabók Mancsi Bábszínház előadásában.

A következő délelőttel egy kicsit a megfáradt szülőknek, édesanyáknak kedveztek, akik már reggel nyolc órától csatlakozhattak a vízparton tartott integrál jógához. Ibolya, a távolról kissé bonyolultnak tűnő gyakorlatok oktatója kifejtette, a legtöbb jógafajta mozdulatait ötvözi ez az irányzat, mely minden korosztálynak ajánlott. A kellően lenyújtott izmok jól jöttek a FolkMami dinamikus tánclépéseinél, melyeket egyre nehezebb volt követni köszönhetően a főzőverseny irányából érkező étvágygerjesztő illatoknak. A kisgyermekesek viszont, távol a bográcsos finomságok sűrű füstjétől hamar elfoglalták a helyeket a Kovácsné Lajos Krisztina kerekítő-tippentő foglalkozására leterített pokrócokon. Néhányan az ölben fekvő apróságok közül el is szenderedtek az árnyékban, mialatt szóltak a népi mondókák, lágyan csengő gyermekdalok.
Bár délután az elkészült ételeké volt a főszerep, így is jutott idő a fesztiválon idén már harmadik éve szereplő Berényi Színjátékos Társaság legújabb előadására. A mozgalmas programsorozatot ezúttal nem kisebb ember zárta a gyermekek számára, mint maga Mátyás király, aki népes udvartartásával karöltve izgalmas kalandokba keveredett a budai vásárban.

Remélhetőleg volt mit elraktározni a későbbiekre az élmények, mesék vagy rajzok közül, és a következő kívánságmécses úsztatásnál a gyerekek majd arra gondolnak, még több ilyen emlékezetes nyári hétvégét szeretnének.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?