Ezüstös leányaink

Az elmúlt hetekben olyan történt, amilyen a jászberényi röplabdázás történetében soha. Most először fordult elő, hogy a női röplabda-válogatottunk tizennégy fős keretében három berényi nevelésű játékos követelt helyet magának Lékó Lilla, Pintér Andrea és Sándor Renáta személyében.

Sportszerető olvasóink biztosan tudják, az elmúlt évtizedekben számos kiváló röpis kezdte a pályafutását városunkban, de olyan még egyszer sem fordult elő, hogy egyazon időpontban három jászberényi nevelésű játékos is felnőtt válogatottnak vallhatta magát. A 2019-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt alig egy évvel remek az időzítés.

A berényi röplabdacsapat két oszlopos tagja, Lékó Lilla és Pintér Andrea számára – egyénileg mindenképpen – remekül sikerült a májusban lezárult idény, hiszen mindketten magas színvonalon röplabdáztak az egész szezon során, így kétségtelenül rászolgáltak Jan De Brandt szövetségi kapitány bizalmára. Ráadásképp – hiszen három a magyar igazság – közel három év után ismét magára tudta ölteni a címeres mezt a már korábban is kulcsembernek számító Sándor Renáta is! A szélső ütő immár negyedik szezonjára készül a legutóbbi német bajnokság ezüstérmesénél, a Stuttgartnál, de a pályafutását Jászberényben kezdő játékos szakmai és emberi kvalitásait jól jellemzi, hogy visszatérése után a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

De feltétlenül büszkék lehetünk – sőt legyünk is azok – mind a center Pintér Andreára, mind pedig a liberó Lékó Lillára. Andrea már tavaly bemutatkozhatott a nemzeti csapatban, és azóta sem esett vissza a játéktudása, sőt épp ellenkezőleg. Lilla pedig az utóbbi esztendők fejlődése után néhány hete szintén megkapta a bizonyítási lehetőséget a válogatottban és határozottan állíthatjuk, élt vele.

A berényi lányok is kellettek ahhoz, hogy a májusban rajtolt Európa Liga csoportkörében csak Horvátországban és Finnországban szenvedett vereséget a nemzeti együttes, és a budapesti rendezésű négyes döntőben csak a mezőnyből kiemelkedő bolgárok tudása előtt voltak kénytelenek meghajolni. Az pedig különösen emlékezetes, sőt megindító pillanat volt, amikor a három berényi lány egyszerre volt a pályán!

Kitartás. Tehetség. Alázat. Lelkesedés. Remek edzők. Ezek mindegyikére szükség volt ahhoz, hogy a berényi triumvirátus ilyen magas szintre jusson – reméljük és hisszük, hogy messze még a vége.

(Archív fotó)

Latest posts by Budai Levente (see all)

Budai Levente

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?