Mindenre van megoldás

Június 20-án, szerdán a Sáros-ér és a Juhász utca kereszteződésében találkoztak a 9. számú választókerület lakói, majd Bohárné Bathó Rozália képviselő vezetésével kezdetét vette a körzetbejárás. A választókerületben tett séta után a Klapka György iskola tankonyhájának egyik termében lakossági fórumra is sor került.

A meleg nyári időben 16 órakor már szép számmal gyülekeztek a körzet lakói, hogy elmondják a választókerületet érintő problémákat, a hiányosságokat, illetve kiemeljék a pozitívumokat.
A bejáráshoz szokás szerint csatlakoztak városi elöljárók, önkormányzati képviselők, valamint ágazat és irodavezetők.

A tervezett út első állomása a Méntelep utcát érintette, majd a Juhász utca és a Sáros-ér utca kereszteződésénél folytatódott. Az utóbbinál tavaly az útkanyarulat feltöltése történt meg, illetve a Juhász utcában a nyomóvízvezeték cseréjére került sor, megoldódtak a csapadékvíz-elvezetési problémák és járdaépítést is végeztek. Szintén megújult járdán sétálhattunk a Fátyol utcában, ahol elégedett lakók köszöntötték a képviselő asszonyt. A körzet egyik lakója, Besenyi Istvánné lapunknak elmondta, hogy nagyon elégedett a képviselő asszony munkájával, aki minden kérésükre talál megoldást.

A Deák Ferenc utcában a járdák állapotára érkezett panasz. Itt nemrég telefonkábelek bekötése miatt felszedték a járdalapokat, így az megrongálódott. Bathó Rozália megnyugtatta a lakókat, hogy mindenképp ki lesz javítva a rendszer. A körzetbejárás a Tompa Mihály utcán át folytatódott, majd a Suba, Balaton, Gyalu utcát érintette a csapat. Az út során az egyik lakó panaszt tett a Kossuth út és a Sátor utca sarkán lévő KRESZ tábla miatt, amit egy burjánzó futónövény már teljesen betakart. A körzetbejárók – módosítva a tervezett útszakaszon –, megnézték az említett közlekedési táblát, és intézkedéseik felől biztosították a lakókat, majd a Kossuth Lajos út felé vették az irányt.

A 17 órakor kezdődő lakossági fórumon, a Klapka György iskola tankonyhájának termében Bohárné Bathó Rozália tájékoztatta a megjelenteket a múlt évben történt fejlesztésekről, valamint a kitűzött célokról. Tavaly az útépítés-, útfelújítás kapott nagyobb hangsúlyt, illetve több utcában megoldódott a csapadékvíz elvezetésének problémája. A Start közmunkaprogram keretében új járda épült a Béla utca páros oldalán. Szintén új járdaszakaszt alakítottak ki az Ipar utca 10-től a Dohány utcáig, és az Álmos utcán a Zrínyi utca 17-es számú telekig. Járdát létesítettek a Nyíl utcában, a Horváth Péter utca 3-6 szám előtt, valamint a Gyalu utca 5 szám előtt és a Tompa Mihály 37 szám előtt. A Vécsey Ernő utcában a volt Pénzügyőr Laktanya mellett parkolásra alkalmas útpadkát alakítottak ki, illetve a Tulipán utcában az útépítés miatt felbontott kapubejáró készült el.

Sok éves probléma volt a Béla utca és a Vörösmarty utca kereszteződésében a csapadékvíz elvezetése, ami víznyelő rácsok beépítésével megoldódott. Megszépült a Faiskola utca környezete, ahol nemrégiben sor került a romos garázsok elbontására. Az Álmos utcában önkormányzati telek rendezését és tisztítását végezték. Az Álmos utca és a Damjanich utca kereszteződésében mindkét oldalra pótolták az utcatáblákat. A 2. számú Posta és a Rákóczi úti italdiszkont elé kézi szemetest helyeztek ki.

A beszámolóban szó esett a zöld területek karbantartásáról, és a JVV Nonprofit Zrt. által végzett hulladékszállításról, ami mindig a megadott program szerint történik. Bathó Rozália elégedettségét fejezte ki a cég felé, hiszen a lomtalanítás és a veszélyes hulladék elszállítása nagy segítség a lakosoknak.

Az idei évre tervezett beruházások közül örömmel tudatta, hogy megépült a Váltó-, Fácán-, Fülemüle-, Gerle utcai útalapok új korszerű bitumenemulziós technológiával készített, szilárd útburkolata.
A továbbiakban szólt a megoldásra váró feladatokról, későbbi beruházásokról. A tervek között szerepel a vasútállomás környékének megszépítése, új parkolók kialakítása, és a Vaspálya utca felújítása, amelyre várhatóan 2019-ben kerül sor.

A 6 millió forintos 2018. évi képviselői keretből továbbra is a járdaépítések kerülnek előtérbe. Kitűzött cél a Kossuth Lajos út 118 szám előtt, a Faiskola utca sarkától a buszmegállóig, továbbá a Kossuth Lajos 103 előtt és a Kőkép utca sarkától a Szarvas utcai sarokig járda építése. Reményeik szerint – az útépítés során megszüntetett – gyalogbejáró is létesül a Tulipán utca 9. szám előtt. A képviselő asszony elmondta, hogy terveznek járdaszakasz javítást a Gyalu, Deák Ferenc és a Mozdony utcában is. A Pesti utcában a Vécsey Ernő u. sarkától a Dohány utcáig szilárd útpadka építés és javítás van kilátásban. Több járdaépítési munkálat valósul meg közmunkaprogram keretein belül, mely a következő utcákat érinti: Álmos, Körte, Kőkép, Béla, Sáros-ér utca.

A beszámoló után a lakók osztották meg panaszaikat és tették fel kérdéseiket. Az egyik lakó a Vécsey utcától a Dohány utcáig tartó szakaszt említette, amely nagyon keskeny, javaslata szerint útpadkák kialakításával ezen lehetne segíteni, ahogy az korábban a Pesti utcában megtörtént. A továbbiakban arra is kitért, hogy a Széchenyi tér oldala annyira gödrös, hogy az esőzések alkalmával rendszerint megáll benne a víz. A balesetek megelőzése érdekében a zebrák feletti kandeláberek kihelyezésére hívta fel a figyelmet, hiszen az intenzívebb kivilágítással megelőzhető lenne a baj.

Bathó Rozália az elhangzottakra reagálva elmondta, hogy az útfelújítás tervben van, a közvilágítással kapcsolatban megfogalmazott felvetést pedig átgondolja a testület.

Reklamáció érkezett a Fuvaros utca egyik lakójától, aki többször szemtanúja volt, hogy az egyirányú utcába ellentétesen hajtanak be a sofőrök, valamint az utca végén lévő fodrászat előtt rendszerint elfoglalják az utat a parkolással. A Fuvaros utcában további gondot jelent a csapadék és a szennyvízelvezetés. Szintén problémaként említette az utcában lévő gázvezetéket, amely az utcaajtó felett megy el, ezzel kapcsolatban javasolta, ha van rá mód, a gázvezetéket a földbe vezessék el. Végezetül arra is kitért, hogy korábban a lakótelepnél rádőlt egy fa a buszmegállóra, amely azóta sincs pótolva, majd javaslatként felvetette, hogy a Rákóczi útra is helyezzen ki egy buszmegállót az önkormányzat.

Lányi László irodavezető a gázvezetékkel kapcsolatban elmondta, hogy ebben a kérdésben a TIGÁZ Zrt. az illetékes szerv, az önkormányzat sajnos nem tud segíteni. A buszmegálló kérdésére elmondta, hogy több felé terveznek buszmegálló kialakítását. Bathó Rozália megnyugtatta a felszólalót, hogy a Fuvaros utca felújítása tervben van, és várhatóan 2019 második felében meg is valósul.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?