Versenyeztek az önkéntes tűzoltók

Május 16-án egész napos program és versenyzési lehetőség várta a Jászságban szolgálatot teljesítő önkéntes tűzoltókat. A Jászapáti sportpályáján megrendezésre kerülő megmérettetésen két versenyszámban – stafétaváltóban és kismotorfecskendő-szerelésben – mérhették össze erejüket, tudásukat, technikájukat a csapatok.

A rendezvényt a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának műsora nyitotta meg. A több évtizedes múltra visszatekintő önkéntes tűzoltóversenyen idén jászapáti, jászjákóhalmi, jászalsószentgyörgyi, jászágói, jász­szentandrási és pusztamonostori csapatok indultak férfi és női kategóriákban, három – gyermek, ifjúsági és felnőtt – korcsoportban. Az esemény rendezői között reggeltől lehetett találkozni Fózer Tiborral, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ezredesével és Farkas Ferenc polgármesterrel. Fózer Tibor lapunk kérdésére válaszolva tájékoztatott, hogy a 18 jászsági településből 11-ben működik tűzoltó egyesület. Méltán büszke a Jászság a nagy hagyományokkal rendelkező versenyre, amelynek idei színvonalát a térítésmentes szolgálatot vállaló tűzoltó zenekar is emelte. Az ezredes részletesen beszámolt a két versenyszám szakmai részleteiről is: a stafétaváltó versenyszámban futás, kúszócső, gerenda, fecskendő összeillesztés szerepelt.

A kismotorfecskendő számban szintén nagyon fontos volt a csapatok összehangolt munkája, az egymásra való odafigyelés, a csapattagok segítése, a szurkolás. Egyrészt a gyorsasággal, másrészt a szakmai, technikai tudással lehetett minél előkelőbb helyet szerezni. Az állomásokon éles szemű versenybírók pontoztak, illetve szakmai zsűri döntött a végleges eredményről.

A stafétaváltó versenyszám alatti balesetet leszámítva – a kúszócsőben sérült meg az egyik versenyző – a terveknek megfelelően haladt a versenyzés. Míg a csapatok egymást váltva, minden erejüket és ügyességüket bevetve követték egymást, volt egy kis idő Báthor Pállal, a Jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével néhány szót váltani a szervezésről, a közösség munkájáról. A legtöbb csapatot indító jászapáti önkéntesek nagy állománnyal büszkélkedhetnek, ám közülük nem mindenki vonul tűz esetén. Az állandó készenlétet, sérülésveszélyt, a munkából, magánéletből való bármikor történő riasztást csak a legelkötelezettebbek tudják vállalni. A félévtizede elnökölő tűzoltó elmondta, hogy számukra rendkívül fontos az utánpótlás-nevelés. Nem ritka az az eset sem, hogy az egymást követő generációk átadják egymásnak a segítségadásnak ezt a fajta gyakorlatát, így Báthor Pál is unokáival érkezett a versenyre. Az első versenyzőknek egyébként beavatáson kell részt venni: a legifjabb lánglovagokat megfürdetik, jelezve ezzel, hogy befogadta őket a közösség. Báthor Pál május hónap elején elnyerte a Szent Flórián-érem kitüntetést a tűzvédelem érdekében tanúsított hosszútávú munkája elismeréseképpen.

A megyei képviseletet Kurgyis János ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke látta el. Elmondta, hogy a versenyt a megyei szervezet a kupák biztosításával támogatta. Kiemelte, hogy rendkívül fontos a megye számára a jászsági régió, mert ilyen szintű önkéntes összefogás a tűzvédelem érdekében országos szinten is egyedülálló és példaértékű. Ennek okait a közösséghez tartozás vágyában, a megtartó, több évtizedes hagyományokhoz való ragaszkodásban, és abban látja, hogy itt az emberek szívesen válnak egy támogató közösségi hálózat aktív tagjává.

Az eredményhirdetésen ötödik alkalommal adták át a dr. Bendő Mihály-emlékkupát a legtöbb csapatot indító egyesületnek. A Jászkiséri Tűzoltó Egyesület ajándékát ezúttal a jászapátiak kapták. valamilyen elismerést szinte minden csapat kapott. Abban azonban megegyeztek a csapatok, hogy a legnagyobb elismerés a megmentett értékek tulajdonosainak az őszinte köszönete. Évek múlva is előhozzák a velük történteket találkozáskor.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?