A családban is Krisztust követni

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége legutóbbi rendezvényét május 22-én, kedden tartotta a Szent István Házban. A meghívott előadó ezúttal Mosolygó Dénes görögkatolikus pap, iskolalelkész volt, aki Szolnokról érkezett a jászberényi közösséghez.

2018. a család éve. A család, mint a társadalom legkisebb egysége, nagyon fontos szerepet játszik a mindennapi életben. Mosolygó Dénes számára is szent ez az egység, öt gyermeket nevelnek pedagógus feleségével együtt. Mosolygó Dénes bevezetőjében arról beszélt, hogy az Isten új, örök életet ajándékoz nekünk, embereknek. Közösséget vállal velünk. A család közössége három egységből áll: családfő (édesapa), édesanya és az utódok, a gyermekek is ott vannak jó esetben ebben a közösségben. Hallhattuk, hogy a gyermek és az anya ugyanolyan fontos, mint a családfenntartó.

A folytatásban arról a személyes indíttatásáról beszélt az atya, amely a papi elhivatottság felé vezette őt. Elmondta, hogy papi családból származik, apai ágon messzemenőkig ezt a hivatást töltötték be felmenői. Ez természetes volt számukra. Benne is fokozatosan alakult ki annak az érzése, hogy pappá szeretne válni. Pannonhalmára járt gimnáziumba, ahol egyre jobban tudatosult benne, hogy ezt az utat szeretné választani.

Előadásában kiemelte, hogy a családi szeretetkapcsolatnak az isteni szeretetet kell például venni, megvalósítani. A szülő-gyermek viszony nagyon fontos, valamint az, hogyan kell a gyereknek a szülő felé közeledni, a tiszteletet megadni. Azért vagyunk, hogy Istent megdicsőítsük a világon.

Hallhattuk: nősként nem egyszerű összehangolni a munkát, a családot, a gyerekeket, az iskolalelkészi feladatokat, az egyházközösségi tevékenységet. – A házasságot sok minden próbára teszi. Jó házasságot megélni az ember csak úgy tud, ha lemondani is képes a másik javára. Ez is vértanúság, amit nap, mint nap megtehetünk. Ilyen lehet például a barátokról, a szabadidőről való lemondás a házastársunkért, hogy vele töltsünk több időt. Sajnos van, akinek kisiklik az élete. Jól meg kell élni a házasságokat, Isten szeretetét kell szem előtt tartani. Nem szabad önzőnek lenni. Legtöbb esetben ugyanis ott romlik el a kapcsolat, hogy a felek csak magukra gondolnak.” – foglalta össze gondolatait Mosolygó Dénes. Azt is kiemelte, hogy fontos abban a kérdésben is egyetérteni, hogyan kell a gyermekeket nevelni, a szülei iránti tiszteletre tanítani őket. Illetve arról is képet kaptunk, ha a családunkban probléma merülne fel, tudjuk, hogy van lehetőség segítséget kérni. Nem vagyunk egyedül, mert tudunk hová fordulni, szakembert keresni: keresztény gyökerekkel rendelkező pszichológust például.

– Ne tűrjünk el sokszor sok mindent. Mindenhez megfelelő segítség kell. Szükség van a keresztény családokra, katolikus hitre kell a családokat nevelni. A családi életben is fontos Krisztust követni – hallhattuk Mosolygó Dénestől.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?