Magdeburgiak vendégjátéka

A Déryné Vegyeskar meghívására vendégszereplésre érkezett Polizeichor Magdeburg Vegyeskar színvonalas hangversenyét élveztük május második vasárnapján délután a Nagyboldogasszony Főtemplomban.

A két kórus kapcsolata ötéves múltra tekint vissza. A városok önkormányzatai annak idején egy uniós pályázat részeként vették fel a kapcsolatot egymással, melyből mára gyümölcsöző kulturális és baráti együttműködés született. A szakmai kapcsolat első állomása Jászberényben volt, amikor a német rendőrkórus a 2013. október 23-i ünnepség fellépő résztvevője volt. A Déryné Vegyeskar három év múlva már mint baráti társaság is utazott Magdeburgba, ahol a városban és a környék településein sikerrel szerepelt. A töretlen jó kapcsolatra bizonyíték a németek ismételt látogatása, amely magába foglalja a jászberényi és Jászapáti városában történő fellépéseket, valamint színes kulturális és szabadidős tevékenységeket, kirándulásokat.

A Magdeburgi Kórus 1952-ben alakult, amikor a városi rendőrség tagjai közös éneklésre adták a fejüket. Dalaikat gyorsan megkedvelte a közönség, szívesen invitálták őket rendezvényekre, ünnepségekre. Tíz évvel később a kórushoz csatlakoztak az ott állomásozó szovjet katonakórus tagjai, majd német tánccsoport és orosz zenekar kísérte fellépésekre az együttest. Hamarosan az NDK leghíresebb kórusává nőtték ki magukat. Számos kitüntetés tanúskodik sikereikről.

A szovjetek kivonulását követően ismét önállóan léptek fel a rendőrök, majd rövid időre szünetelni is kényszerültek. Kisebb létszámmal újraszerveződött az együttes, melyben nagy segítséget nyújtott az Ukrajnából visszatért karnagyuk, Leonid Schemetow és felesége Tatjana, akik ma is dirigálják a kórust. Repertoárjukban német népdalok, ukrán és orosz művek, egyházi énekek szerepelnek. Gyakran vendégszerepelnek külföldön, hívták őket Kijev, Krakkó, Franciaország, Anglia színpadaira, templomaiba. Óriási sikerrel ünnepelték a kórus 50. és 60. évfordulóját, koncertjeik rendre telt házasok.

A jászberényi főtemplomban Szántó József főapát köszöntötte a vendégeket és hazai kórustagokat, valamint az érdeklődő közönséget, köztük Nagy András HEB elnököt. Öröm és kitüntetés, hogy a mennybemenetel napjának ünnepén ilyen jeles vendégeket köszönthetünk a jászok főtemplomában – fogalmazott az atya. A kórustalálkozó küldetése is, hogy lelkünket könnyebben meg tudjuk nyitni, azokba az égi magasságokba, ahol a megtestesült Isten vár mindnyájunkat. Az énekszó által közelebb kerülünk minden lét teremtő forrásához. Telítődjön szívünk Isten szeretetével és hatalmával. Kapjunk tőle áldást és kegyelmet a folytatáshoz, illetve segítsen a Szűzanya a hazatéréshez – zárta szavait Szántó főapát.

A hangverseny nyitó etűdje a két kórus közös előadásában Young Halleluja című művében hangzott el Ferencz Sándor karnagy vezényletével. A továbbiakban a Déryné Vegyeskar magyar dalműveket adott elő, melyek sorából kiemelkedett Banka Sándorné szólóénekével Wolf Péter Ave Mariája. A magdeburgiak elegáns öltözékükhöz méltó, emelkedett hangulatú egyházi műveket adtak elő. Ugyancsak vastapsot váltott ki a nézőkből Tatjana Schemetowa szólója, aki tehetségét megcsillogtatva karnagyként és zongoristaként is kiválóan szerepelt a mintegy negyvenperces műsor folyamán. A hangverseny a két kórus közös énekével zárult, ahol a jászberényiek a padsorokban helyet foglalva csatlakoztak a német kórus főszereplésével előadott németnyelvű egyházi énekhez. A közönség hosszan tartó tapssal jutalmazta a nem mindennapi élményt.

A Déryné Vegyeskar közelmúltban történt eseményeiről és a magdeburgi kórussal való kapcsolatról Lantos Tibor kórustag, egykori karvezető mesélt a koncertet követően. Elmondta, hogy a német kórussal való kapcsolatuk mára valóban barátivá fejlődött. Közös gasztronómiai élmények, kirándulások színesítik a programot, ahol a nyelvi korlátok sem jelentenek akadályt. Ez utóbbi feloldásában azonban sokat segít Taczman Andrea, aki a vasárnapi koncerten is remekül helytállt tolmácsként. A Déryné Vegyeskar a magdeburgiak mellett a marosszentgyörgyi kórussal szintén jó kapcsolatban áll. Áprilisban éppen náluk jártak a nemrégiben emelt Petőfi-szobor megtekintése okán, melyhez az egyesület kasszájából jelentős összeggel járultak hozzá. A látogatást természetesen hangversennyel is kiegészítették, a vártemplomban adtak nagy sikerű, telt házas koncertet. Jelenleg próbálnak kapcsolatot kiépíteni egyéb közép-európai országok kórusaival is, de az együttműködés megszületéséig ez inkább még maradjon titok – fogalmazott Lantos Tibor.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?