Fejlesztésekkel épül-szépül a város

Jászberény polgármestere Szabó Tamás korábbi számainkban már jelezte az idei városi fejlesztések mibenlétét. A részletekre folyamatosan visszatérünk, ám ebben a cikkünkben a jó idővel párhuzamosan elkezdődő fontosabb beruházásokat gyűjtöttük össze. Láthatóan több helyen megkezdődtek a kerékpárút fejlesztések, járdaépítések és néhány oktatási intézményt is korszerűsítenek ebben az évben. Emellett felmerült az igény egy új bölcsőde építésére.

Látványos építési munkálatok folynak a Nádor utcában, ahol a tervek szerint megújul a parkoló és meghosszabbítják a kerékpárutat is. Szintén az idei célok között szerepel a Kossuth Lajos utca, a Mária út és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház bejárata előtti kerékpárút kialakítása, valamint a parkoló rekonstrukciója, illetve újabb parkolóhelyek kialakítása. A kórház bejáratától a Csoma utcáig is számíthatunk fejlesztésekre, a bicikli út nyílt és renoválják a parkolót. Továbbá az önkormányzat tervei között van a Verseny utcától a Megyeház utcáig elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút létrehozása, illetve parkoló rekonstrukció és újabb parkolók kialakítása is. Nagy szükség van a Vásártér utca és a Jász-Plasztik Kft. közötti kerékpárút megvalósítására, melynek építése az idei évben elkezdődik. Mindemellett elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, kerékpársáv épül a Kórház-, Rét-, és a Szent Imre herceg út szakaszán, és sor kerül a Nagykátai úti meglévő elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút renoválására. A munkaterületeket már átadták és a fejlesztések több helyszínen elkezdődtek, melyre 325.000.000 forintot fordít az önkormányzat. A kész kerékpárutakat várhatóan szeptember végén adják át.

A kerékpárutak mellett a Kossuth Lajos utca 14-18 szám alatti gyalogjárda burkolat rekonstrukciós munkálatai is elkezdődtek, így új csapadékvíz csatorna, szennyvíz-elvezetés és új gyalogjárda burkolat kivitelezésére is sor kerül az érintett szakaszon.

Ennek a bruttó költsége 22.143.851 forint. Az utcában jelenleg zajlanak a társasház homlokzatának felújítási munkálatai, melynek befejezésétől függ a kerékpárút júliusra kitűzött átadása.
Mintegy 292.000.000 forint bekerülési költségű városi bölcsőde építését tűzte ki célul az önkormányzat. A Magyar utca és Vásárhelyi utca közötti területen új építésű, három nevelési egységes, hat csoportos, megközelítően 1000 m2 hasznos alapterületű Városi Bölcsőde fog elkészülni ez év végéig.

A gyermekek elhelyezése mellett, felmerült az igény a fogyatékkal élők nappali otthonának kialakítására is. A Toborzó utcai új épület megépítésére 120.000.000 forint támogatást nyert az önkormányzat. A tervek szerint december végén adják át az épületet.

Idén két általános iskola korszerűsítésére is támogatást nyert a város. Ennek keretében 153.000.000 összegből a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola épületének energetikai fejlesztésére kerül sor. Továbbá szintén energetikai korszerűsítést végeznek a Bercsényi úti általános iskola épületében, amely 183.520.418 forint támogatással valósul meg. Mindkét projekt befejezését október 31-ig tervezik.

A városlakók régi vágya teljesül a buszpályaudvar megújításával, mely az egyik legköltségesebb beruházás a fejlesztések közül. Erre 496.500.000 forint támogatást nyert a város, amelyből felújítják az autóbusz pályaudvart és annak környékét, valamint a Thököly út – Rákóczi út csomópontjában jelzőlámpás kereszteződést alakítanak ki. Továbbá megszépül a 48-asok tere és szilárd útburkolatot kap a Thököly úti parkoló is.

Az ezzel kapcsolatos tervek elkészültek és jelenleg a közbeszerzés előkészítése folyik. A projekt befejezési határidejét 2020. március 31-re tűzték ki.

A munkálatok már több helyszínen elkezdődtek, ezért fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjünk Jászberény utcáin!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?