Jász virtus – ész és erő

A redemptio ünnepéhez kapcsolódva múlthét hétfőn a diákság emlékezett a jeles napra játékos helytörténeti vetélkedőkkel, ügyességi sportversenyekkel, íjászkodással, színpadi produkciók megtekintésével.

A szerencsés felső tagozatos gyermekeknek nem kellett ezen a verőfényes napon az iskolapadban görnyedniük, helyette a Lehel Film-színház kényelmét élvezhették előadások megtekintésével, a Margit-sziget árnyat nyújtó fái alatt tehették próbára ügyességüket hagyományőrző játékokban, megtapasztalhatták az íjászat izgalmait, illetve a városszerte kijelölt helyszíneken próbára tehették tudásukat redemptios ismereteikből.

A moziban a Jászsági Hagyományőrző Egylet színielőadással elevenítette fel a jászkun önmegváltás eseményeit, mely kapcsán a gyerekek közelebb kerülhettek múltunkhoz, jász identitásunk mibenlétéhez. A műsorban néptáncos produkcióval felléptek a Jártató együttes fiataljai is.

Az elmúlt évek szokásai szerint a Margit-sziget adott otthont a Jász Virtus vetélkedőnek, ahol a diákok szórakoztató ügyességi feladatok megoldásával bebizonyíthatták, a jász legények és lányok erősek, gyorsak, fifikásak és nem utolsó sorban összetartóak, csakúgy mint évszázadokkal ezelőtt élt felmenőik. Zentai Zoltán szervező idén is változatos feladatok megoldatásával tette próbára az ötfős csapatokat. Ismét volt hordón lovaglás, „tojáslopás”, létrában futás és hasonló, ügyességet igénylő, kacagásra serkentő feladatok. Az asszisztenciát a cserkészek és a hagyományőrzők vállalták idén is.

A Zagyva parton kipróbálható íjászat az összpontosítás mellett szintén erőt és ügyességet kívánt a vállalkozó kedvű gyerekektől. Az jászalsószentgyörgyi Szentgyörgy Íjászai egyesület hagyományőrző sportolói látványos bemutatóval csináltak kedvet a honfoglaló őseink tudományába való kóstolóhoz.

A város hat helyszínén megrendezett helytörténeti vetélkedőt Patakiné Kocza Anita állította össze. A már megszokott állomáshelyekhez idén egy új is csatlakozott a Víz utca- Serház utca sarkán, ahol egykor a Német Lovagrend székháza állt. Az általános iskolák felső tagozataiból szervezett nyolcfős csapatoknak már a helyszínek fellelése is kihívást jelentett, azok megtalálása helytörténeti ismereteket kívánt. A redemptios eseményekhez kapcsolódó állomáshelyeken különböző nehézségű kérdésekkel várták a játékvezető tanárok, lelkes lokálpatrióták a fiatalokat. A fent említett állomáson Metykó Béla és Besenyi Vendel helytörténeti kutatók fogadták a gyerekeket. Elmondták, hogy a diákok széles ismeretekkel rendelkeznek, látszik, hogy szépen készültek a feladatra, ám sajnos a helytörténet oktatása nem szerepel az országos tanmenetben, és ezt a hiányosságot jó lenne valamilyen formában orvosolni.

A vetélkedőn részt vevő gyerekek mindenesetre már jól megismerték jász történelmünk ezen szeletét, és talán nem csak a részvételért ígért ötös motiválta őket tudásanyaguk bővítésére.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?