Spanyolul tudni kell szeretni

A budapesti Körúti Színház első jászapáti bérletsorozatának utolsó előadását mutatta be április 28-án, szombaton a Pájer Antal Művelődési Házban. Tabi László Spanyolul tudni kell szeretni című zenés nosztalgia-vígjátékában először lépett fel a rendező Galambos Zoltán, illetve az előadással emlékeztek az egyik szerepet játszó, nemrégiben elhunyt Tahi Tóth Lászlóra is.

A ’70-es évekbeli zimmer frei-ek romantikus világában és a bakonyterebesi békebeli panzióban minden lehetséges: így eshet szerelembe a spanyolul tudó özvegy panziósné és a titokzatos közép-amerikai exdiktátor; az érdekházasságra hajtó, felszínes fővárosi lány, Margó és a diktátor kötöttségektől menekülő, sármos fia; az önkényúr hűséges, állandóan éhes fegyverhordozója és a szálló végtelenül egyszerű, tenyeres-talpas szobalánya. Mindhárom kétnyelvű kapcsolat a szerelem anyanyelvet is átívelő erejét hirdeti: „Egy közös nyelvet kell keresni és valóra válnak álmaid!” – ahogy a záró dal refrénje is szólt.

Az idegen nyelveket szerető néző számára igazi csemege volt Tabi László darabja: bár a szerelem számos távlatot nyit a közös verbalitáson kívül is, azért a puccs következtében hazátlanná vált exdiktátor történetéből megtudhattuk, hogy az idegennyelv-tudás igazi hatalom, lehet vele élni és visszaélni, hiányában pedig hoppon maradni. A bakonyterebesi mesés térben és időben végül minden megtörténhet, aminek csak az írói képzelet és a színészi tehetség – a főszerepekben: Gyebnár Csekka, Beleznai Endre, Pusztaszeri Kornél – nem szab gátat: árulás, cselszövés, az illegális hatalomátvétel tervezgetése, semmittevés, féltékenység és végül a mindent legyőző szerelem.

A fordulatos, szórakoztató zenés darab végén maga a rendező, Galambos Zoltán is megszólalt. Mint elmondta, hálásak az évadért, és ősszel új bérletsorozattal visszatérnek Jászapátira. A sokszor hangoztatott „élünk, mint Marci Hevesen” pedig egészen új értelmet nyert a szólásban megnevezett település szomszédságában. A Zapatát játszó Lipták Péter egy közös szelfire invitálta a társulatot és a jókedvű közönséget, így a színpadi improvizáció szerelmeseinek igazi kuriózum volt a szombat esti kikapcsolódás.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?