A május és a tavasz dicsérete

Az utóbbi évek hagyományait követve a Margit-sziget és környéke adott otthont a városi majálisnak, ahol kulturális programokkal, vidámparkkal, vásárral és gasztronómiai élvezetekkel ünnepeltünk.

Május elseje a köztudatban munkásmozgalmi ünnepként szerepel, ám eredete sokkal régebbre nyúlik vissza. Pogány kori elődeink a tavasz, a természet megújulását köszöntötték ezen a napon. A májusfaállítás, vidám táncmulatság még ma is élő hagyomány. Később az egyház is részt kért az ünnepből, Fülöp és Jakab apostolokra, Szent Józsefre emlékezve. Még később a II. Internacionálé nyilvánította a munkások ünnepévé május 1-ét.

A rendszerváltás előtt munkásmozgalmi felvonulások, politikai beszédek, szakszervezeti közös ebédek és családi piknikek jellemezték a majálist az 1890-es brit ipari forradalom emlékére. Sokan emlékeznek nosztalgikus gondolatokkal azokra az ikonikus majálisokra, amikor a vállalatok és a párt transzparensei alatt nótázva masíroztak a felvonulók az ünnepség helyszínére. Jászberényben évtizedeken át a Kiserdő pástja biztosította a helyszínt a majálishoz, ahol a kötelező mozgalmi beszédek elhangzását követően a szakszervezetek sátrai alatt az ingyen sör, virsli, paprikás krumpli fogyasztásával pihenték ki az elhangzott magvas gondolatokat a szorgos dolgozók.

Ebéd után következett a vidámság, a szédülésig tartó sergőzés, száguldás a mini hullámvasúton, a kicsiknek póni lovaglás, családi-baráti tollasozás vagy labdázás sötétedésig. Akkor aztán vattacukortól, fagyitól ragacsos arccal, a mozgástól, netán a sörtől megfáradva kerékpárral vagy gyalog vonult Berény lakossága tarka kígyót alkotva végig a Nagykátai úton.
Kedden a Margit-sziget volt hangos a szabadidejüket városunkban töltő ünneplőktől. Délelőtt tíz órakor a Kolibri Sportegyesület bemutatója nyitotta az estig tartó műsorfolyamot, amely csupán az átállási időkre hagyott néhány percnyi szünetet a nézők számára.

Helyi művészeti és sportegyesületek szórakoztatták a nagyérdeműt, akik alig hagytak szabad székeket a közönség soraiban. A nyitóprodukció után Mezei Anna és Bagi Zoltán énekelt, majd a Wing Tsun Kung Fu fiataljai adtak ízelítőt az általuk űzött mozgásformából. A majálison első alkalommal mutatkozott be a Lehel Vezér Baranta harcművészeti csoport, akik az eszköz és harci bemutatók mellé az ősmagyar szokásokra vonatkozó érdekes információkkal is gazdagították az érdeklődők ismereteit.

Tizenegy órától a Viganó AMI gálaműsorát láthattuk. A gyerekek a Zagyva Banda muzsikájára a néptánc területén ebben a tanévben megszerzett ismereteik legjavát mutatták be a népes közönségnek. Szintén sokan voltak kíváncsiak a Dance Fitness SE bemutatójára, akik többek között elhozták a hétvégi diákolimpia magasra értékelt produkcióit is a hazai közönségnek. Délután a Holdugatók tánccsoport Rock and Roll show-ja mozgatta át a közönséget, ha nem is testben, de lélekben mindenképp. A Zoltán Erika Tánccsoport modern koreográfiái, az akrobatikus CECAB Capoeira bemutató, a törhetetlen csontú ITF Taekwon-do sportolók ízelítője, a Lehel Melody TSE elegáns koreográfiái, László Tünde zumba csoportjának lendületes műsora a szép naphoz illő vidámságra hangolt.

A programfolyam kiemelt eleme volt a Páva Pillanatok – a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő közreműködőinek műsora. A válogatásban a hazai „pávások” mellett láthattuk az Ilosvay Selymes Péter Néptáncegyüttest Nagyidáról, a Fundák házaspárt immár Budapestről, Bontovics Letícia és Rusvai Máté pedig Szolnokról hozott táncokat. Az énekes Haraszi ikreket Bátonytenyeréről, Erdélyi Lucát Üllésről fogadtuk, és itt járt a Sarjú Banda is, akik több település ifjú zenészei. Horváth Áron a szomszédos Jászfényszaruból érkezett, hogy virtuóz cimbalomjátékával ismét elkápráztassa a nézőket, hallgatókat. A talpalávalót a Zagyva Banda szolgáltatta, akik Turaiak ugyan, de hozzánk már szinte hazajárnak. Jászberényből a Jászság Népi Együttes, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes nagyszerű koreográfiáinak, Balog Károly, Busai Bori és Makula Zoltán szólótáncainak tapsolhattunk.

A közel kétórás néptánc blokkot modern zene váltotta a színpadon. A Petőfi Zenei Díjátadón 2017-ben az Év Felfedezettjének választott Soulwave magyar alternatív-rock zenekar adott koncertet. Ifjak és örökifjak buliztak a legújabb lemezről bemutatott dalokra és az olyan slágerekre, mint a Kalandor vagy a Szaladok, illetve a Nehezen múlik, mely nóták hetekig vezették a Petőfi Rádió slágerlistáit.

Természetesen a szigetről nem hiányzott a vurstli sem. A kicsiket ugrálóvárak, körhinták, póni lovaglás, dodzsem, a nagyobbakat céllövölde, a családokat, fiatalokat kenuzási lehetőség várta. Aki megéhezett bográcsos kifőzdében, kenyérlángososnál, kürtöskalácsosnál csillapíthatta éhét. Volt fagyi, vattacukor és koktélárus is. A szomjat alkoholos és alkoholmentes italokkal olthatták a sörsátraknál hűsölők. A Klapka iskola udvarán kapott helyet a lánchinta, ezúttal egyedüli játékként azon a helyszínen.

Kocza Anita a rendezvény zárása körüli időben pozitívan nyilatkozott az eseményről. Véleménye szerint idén csúcsot döntött a látogatók száma, ami elsősorban a folyamatos műsornak, és valószínűleg a remek időjárásnak is köszönhető.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?