Civil szervezeteket támogat az állam

A helyi közösség szervezésről, valamint a kulturális és közösségi terek fejlesztéséről tartott projekt tájékoztatót a Jászberényi Helyi Közösség Egyesület április 26-án, csütörtökön a Városi Könyvtárban.

Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket a CLLD (Community-led Local Development) projekttájékoztatóján, majd Baráth Gergely szakmai vezető ismertette a támogatható tevékenységeket és a pályázók körét.

Az európai uniós pályázat főként civil szervezeteknek, vállalkozásoknak és nonprofit egyesületeknek nyújthat támogatást.

A projekt keretében a helyi közösségeknek lehetősége nyílna a jászberényi közösségi célú tevékenységek megújítására, szabadidős programok fellendítésére és a fiatalok bevonására, támogatására. Baráth Gergely fontos beavatkozási területként említette a jászhagyományok és a Lehel mondakör értékmentését, valamint újra feldolgozását kiadványok, filmek, anyagok digitalizálása formájában, művészeti programokat, és a jász identitás fejlesztését, ami 32 millió forintból valósulhat meg 2018-2020 között.

Szintén kitűzött terület a tudás- és kompetenciafejlesztési programok támogatása, a hátrányos helyzetű csoportok bevonása, amelyre 16 millió forintot fordítanának. Kulcsprojektnek minősül a Zagyva menti városi kultúrtáj közösségi fejlesztése, amely magába foglalja épületek, használati térelemek létrehozását, felújítását, zöldfelület-fejlesztést és az összetartó helyi közösségek kialakulásának segítését. Erre a célra 115 millió forint áll rendelkezésre. Szorosan ehhez kapcsolódik a város közösségi életében szerepet játszó épített közösségi terek fejlesztése, kulturális terek hasznosítása is. A mintegy hatvan millió forintból támogatható tevékenységek közé tartozik a fejlesztési cél érdekében tett eszköz- és gépbeszerzés.

Baráth Gergely a projekt szakmai vezetője elmondta, a személyes kapcsolatokon túl kiemelt figyelemmel kell kezelni az online közösségi agorák kialakítását. Továbbá hangsúlyozta a kulturális és oktatási felületek létrehozásának fontosságát, amelyek segítik a jászberényiek részvételét a közösségi életben, és identitásképző tartalmak közös megélését teszik lehetővé. A pályázatra két év alatt 32 millió forint áll rendelkezésre.
De kik pályázhatnak? Pályázhat települési önkormányzat, intézmények, nonprofit szervezetek, egyházi jogi személy és kisvállalkozás is. Valamint a helyi akciócsoport területén legalább 12 hónapja bejegyzett, vagy ott legalább ugyancsak egy éve igazolt tevékenységgel rendelkező szervezetek.

Hamarosan kiírásra kerül az első pályázati felhívás, melynek népszerűsítése érdekében ezúttal első tájékoztató fórumot tartottak. A kevés érdeklődőre való tekintettel a közeljövőben ismét megrendezik a fórumot, melyre leginkább egyesületeket várnak.

A tájékoztató után Szabó Tamás polgármester fogalmazta meg felvetéseit. Elmondta, hogy megfelelő józansággal kell kezelni a programot, amelyre érdemes jelentkezni, és annak lehetőségeit a közösség érdekében felhasználni az érintetteknek. Ugyanakkor alaposan mérlegelendő kérdés a fenntarthatóság, tekintve, hogy öt éven át működtetni kell a pályázó csoportokat és az elkezdett tevékenységet.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?