Szeretetszálak a színpadon

A szeretet emberi létünk alapja, melynek boldog megléte vagy fájó hiánya végigkísér bölcsőtől a koporsóig. Erről mesélt dalban és prózában Papadimitriu Athina csütörtök este a Déryné Rendezvényház színpadán.

Besame mucho! azaz csókolj meg. A népszerű bolero előadása nyitotta az estét, melyet a görög származású színésznő olyan lehengerlő hitelességgel adott elő, hogy megpendültek a szív húrjai csakúgy, mint a Kutik Rezső gitárművész kezében tartott hangszer. Papadimitriu Athina egy mexikói színésznő szerepébe bújva boncolgatta a szívet átszövő szeretetszálakat spanyol és francia nyelvű örökzöld melankolikus dalokat, valamint Müller Péter gondolatait használva eszközül. A muzsika és a szövegek nyomán kisimultak a szerelmet, a barátságot, a családi kapcsolatokat, az isteni szeretetet összekötő érzelmi szálak, melyekre olykor a düh, a csalódás, a félreértések kötnek csomót vagy szakítanak ketté. Bárhogy is történik, a szeretet fonalát mindig újra és újra szőjük, mert ez az, amire ugyanúgy szükségünk van az életben maradáshoz, mint a vízre, vagy a levegőre. Szeretet nélkül megfulladunk, a magány képes ölni.

Müller Péter Szeretetkönyvéből merített értékes gondolatai és a zene mellett a Frida című filmből vetített jelenet, és a háború borzalmairól készült képkockák, szeretetre éhes kutyák fotóinak bevágása tették még szuggesztívebbé az előadást. Az egyórás előadás végén a közönség hosszú perceken át tapssal ünnepelte a szeretet igazságát, és a színésznő remek játékát.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?