Szólótáncverseny és néptáncünnep

Hatodik alkalommal rendezte meg a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola a Jászsági gyermek- és ifjúsági szólótáncversenyt az április 7-8-i hétvégén a Víz utcában. A rekordszámú jelentkezővel induló megmérettetésen fiúszóló és páros kategóriában lehetett nevezni különböző korcsoportokban.

A hagyományosnak számító tavaszi alkalom célja olyan fórum teremtése volt a legkiválóbb gyermek és ifjúsági néptáncos előadóknak, melyen számot adhatnak eredeti néptánc ismeretükről, annak újragondolásáról, valamint előadásmódjukról. A megmérettetés ezen felül segíti az évszázadok alatt kikristályosodott magyar néptánckincs tovább örökítését, legértékesebb elemeinek a hagyományokhoz hű megőrzését. A verseny és az értékelés rögzítésével bővül az az adatbázis, amely alapján a jövő néptánc oktatói és táncosai kutatásokat végezhetnek, illetve tanulmányozhatják a táncokat és az előadókat – foglalta össze lapunk érdeklődésére Szűcs Eszter, a Folklór Kulturális Közalapítvány munkatársa.

A versenyt három korcsoportban rendezték meg a szervezők. Szombaton a kötelező táncokat kellett bemutatni, míg vasárnap a szabadon választott kétperces improvizációkat tekintette meg a zsűri. A kötelező táncokat a dunai, a tiszai és az erdélyi dialektusból választhatták az egyes korcsoportok indulói, míg a szabadon választott előadásokat az egész kárpát-medencei tánchagyományból lehetett meríteni.

Két napon keresztül, több órás blokkokban mutatkoztak be az ifjú táncosok, az áttáncolt órák számát a hétvégén megdöntötték. Produkcióik szakmai értékelését négytagú zsűri látta el. A szakma elismert képviselői közül Bakonyi Erika néptáncpedagógus, Németh Ildikó néptáncos, tanár, Hahn-Kakas István néptáncos és Szabó Szilárd néptáncoktató, koreográfus foglalta el az ítészi székeket. Értékelésük fő szempontjai az egyéni előadásmód, a technikai felkészültség és a folklorisztikus hitelesség voltak.

A verseny központi zenekara a Zagyva Banda volt, akik a kötelező táncokat kísérték. (Róluk jövő heti számunkban bővebben írunk – a szerk.) A szabadon választott kategóriában a Bürkös zenekar is muzsikált.

A várva várt eredményhirdetésre vasárnap délután került sor a fiatal táncosokkal, pedagógusokkal, szülőkkel zsúfolásig megtelt előadóteremben. Németh Ildikó, a zsűri elnöke kifejezte örömét, hogy a táncházmozgalom 70-es évekbeli indulása óta immár a harmadik generáció táncosait láthattuk a színpadon. „Hatalmas érték, amit őrzünk, és ennek a mozgalomnak Jászberény a bölcsője” – hívta fel a megjelentek figyelmét. Minden résztvevőnek dicsérte a bátorságát, hogy ilyen nagy számban színpadra mertek állni és megköszönte a rendezők kifogástalan munkáját, hiszen gördülékenyen, következetesen bonyolították le a csúcsforgalmat. A díjazottak kihirdetése előtt rövid csenddel emlékeztek a megjelentek a hagyományőrzés két, közelmúltban elhunyt jeles képviselőjére, Borbély Jolánra és Kallós Zoltánra.

A versenyzők különdíjban és szólótáncosi nívódíjban részesülhettek. Utóbbit az a táncos, illetve az a táncospár kaphatta meg, aki a versenyben a kiírásnak megfelelően vett részt, és a zsűri döntése alapján a kötelező és a szabadon választott produkcióban is kimagasló teljesítményt nyújtott.

Városunk fiatal táncosai szép számmal arattak sikert. Különdíjban részesült Pernyész Fanni – Hlavacska Lázár (Árendás Gyermektáncegyüttes); Fehér Lili – Horti Máté (Ifjú Jártató Táncegyüttes) és Fényes Kitti – Halaj Balázs (Ifjú Jártató Táncegyüttes). A zsűri szólótáncosi nívódíjat adományozott a következő táncosoknak: Szőcs Szilárd – Csomor Zoé (Ifjú Jártató Táncegyüttes); Szűcs Laura (Ifjú Jártató Táncegyüttes); Antal Réka – Nagy Marcell (Árendás Gyermektáncegyüttes); Nagy Dóra (Jártató Ifjúsági Táncegyüttes); Fődi Eszter – Halaj Vince (Galagonya Gyermektáncegyüttes). A legjobb kísérő különdíjat Szőcs Szabolcs (Jártató Ifjúsági Táncegyüttes) vihette haza.

Gál-Dobos Beáta műsorvezető megköszönte a támogatók munkáját, így megemlítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Programját, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületet és a Folklór Kulturális Közalapítványt.

A verseny igazi eseménysorozattá nőtte ki magát, hiszen szombaton kiegészült kézműves foglalkozással és este táncházzal is, így aki ezen a népművészeti ünnepen a népzene és néptánc kacskaringós, ám tiszta levegőjű ösvényein kalandozni kívánt pár órára, napra, feltöltődve, meleg szívvel távozhatott.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?