Rudnay művészete filmkockákon

Rudnay Gyula festőművész munkásságáról készített filmet a ZAJTI film még 2008-ban, melyet szombat délután a Szikra Galériában összegyűlt közönség is megtekintett. A rendezvényre ellátogatott a festő unokája dr. Rudnay Gyula is, aki még személyesen ismerte tehetséges nagyapját.

Rudnay Gyula a XX. század meghatározó festőművésze volt. A művész életéről, munkásságáról korábban januárban olvashattak lapunk hasábjain, akkor a festőművész születésének 140. évfordulójára nyílt kiállítás a galériában. „A képeid, hol álmok hegedülnek. Gondolatok Rudnay Gyuláról” című film levetítése alkalmával ismét a festő nagyságáról emlékeztünk meg, rokonai és művészettörténészek riportja által.

A filmből kitűnt, hogy Rudnay tehetsége már korán megmutatkozott. Fiatalon több alkalommal járt Rómában és Párizsban is, hogy képezze magát. Erről az időszakról feljegyzéseiben így írt: „Se Róma, se München, se Párizs nem tudtak meggyőzni annyira, hogy reájuk támaszkodva alakítsam ki a magyar valóság művészetét.”

Horváth János Milán művészettörténész a dokumentumfilmben szintén Rudnay egyedi művészeti irányvonalát, sajátos stílusát erősítette meg. Festészetében fellelhető a plebejus érzület, a „sírva vigad a magyar” virtus. Rudnay több ízben merített Munkácsy Mihály művészetéből. Később szakított a klasszikus zsánerfestészettel és tovább fejlesztette azt. Így a drámai hatású sötét tónusokból a fehéresen kicsattanó drapériák és az arcokon kirajzolódó indulatok is megjelentek.

A festő több művésztelep kialakításában is szerepet vállalt, egyike ezeknek a hódmezővásárhelyi művésztelep, melyről az ott található Tornyai János Múzeum egykori igazgatója, Dömötör János beszélt. – Rudnaynak eltérő volt a művészete… A 19. század végén a művésztelepek, a szabadiskolák a plein air, az impresszionizmus, naturalizmus irányába mentek. – Művésztelepeivel új irányt mutatott és a szabadelvűséget hirdette. Ezeket a gondolatokat erősítette meg Rudnay egykori tanítványa Bartha László is, valamint a filmben megszólaló művészettörténészek.

Rudnay különleges érzékenységgel festette meg a magyarságot, anélkül, hogy bárkit követett volna. Akár táncmozdulatokat is vászonra vitt, a lépések dinamikájával, lüktetésével. Ebben nagy szerepe volt zenei beállítottságának, hiszen kedvelte a muzsikát és előszeretettel játszott ő maga is hegedűn.

A filmvetítést követően kellemes beszélgetés alakult ki a jelenlévők között. Többek között Zajti Ferenc, a film rendezője is megszólalt a látottak kapcsán.

Végül különleges tárlatvezetésen tekinthettük meg a festőművész alkotásait, ám előtte a Rudnay család nagyvonalú felajánlásaként két Rudnay Gyula által készített rézkarcot sorsoltak ki. Így már izgalmak nélkül vette kezdetét a kiállítás megtekintése.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?