A gondoskodás jól esik

Kedden délelőtt a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény Hatvani úti székházában került sor a tanyagondnoki szolgálatot segítő pályázati összegből vásárolt konyhai eszközök átadására, valamint egy eszközbemutatóval kiegészített tájékoztatóra a külterületek biztonságosabbá tételével kapcsolatban.

Bozóki Jánosné intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, köztük Szabó Tamás polgármestert, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, Balog Donát önkormányzati képviselőt, Gáspár Csaba projektvezetőt. Elmondta: nagy örömet jelent számukra, hogy a tanyai környezetben élő lakosság szociális ellátásához, elengedhetetlen étkeztetés biztosításához szükséges konyhai eszközöket átveheti a szolgálat. A külterületeken élő lakosság lassan elöregszik, az ellátást egyre nagyobb számban veszik igénybe, így a fejlesztés – amely révén többek között ipari turmixgép, ipari húsdaráló, szeletelő gép, gázzsámoly, edények, valamint irodai eszközök kerültek a szolgálat birtokába –, nagy segítséget jelentenek, amit ezúton is megköszönt az önkormányzatnak és a pályázat koordinátorainak. A beruházás teljes bekerülési költsége 90 százalékos támogatási intenzitással 2,3 millió forint volt.

Szabó Tamás beszédében kiemelte: a szociális ügyek – az egészségügy és az oktatás mellett –olyan kiemelt terület, amely végigkíséri az ember életét. Ezek a területek az önkormányzat gondolkodásában is mindig jelen vannak, keresik a megoldásokat elméletben és gyakorlatban egyaránt. A mai esemény a gyakorlatot mutatja be. Mindemellett a szociális témakör legfőbb szereplője maga az egyén és az őt körülvevő család. Amikor ez a közeg hiányzik vagy hibádzik, akkor lép az egyén életébe az ellátó rendszer, élén az állammal. Jászberény városának gondoskodó jelenlétét érezhetik lakói. A mostani projektben tíz százalék önerővel nyújtott támogatást az önkormányzat, és a fogyatékkal élők házának építkezéséhez szintén segítséget nyújt a város. Végezetül Szabó Tamás örömét fejezte ki, hogy a megjelenő pályázatokat figyelő szemek kísérik és élnek a lehetőséggel. A beruházáshoz ellátottaknak és ellátóknak egyaránt örömteli hasznosítást kívánt.
Gáspár Csaba projektmenedzser megköszönte a Tanyabiztonsági programban nyújtott segítségért az önkormányzat, a neszűri és a portelki polgárőrszolgálat, illetve Orosz Tibor rendőr főtörzszászlós közreműködését.

Fekete Miklós, r. ezredes a megyei bűnmegelőzési osztály vezetője kiemelte, példaértékű az önkormányzat és a szociális szféra összefogása Jászberényben. Néhány szóban összefoglalta gondolatait a bűnmegelőzés jelentőségéről, majd röviden bemutatta a tanyák biztonságosabbá tételére szolgáló eszközöket (ajtóékek, belépést jelzők, rádiós jelzőkészülék), amelyeket a program keretében igényelhetnek a külterületi lakosok. Az eszközök a Tanyagondnoki Szolgálatnál, az Idősek Klubjában, a portelki és a neszűri polgárőrségnél, valamint a területileg illetékes körzeti megbízottnál igényelhetők.

A bűnmegelőzést szolgáló programban nagy segítséget nyújt Pócz Zoltán tanyagondnok, aki tájékoztatott, hogy már 120 készüléket átadtak az igénylő tanyatulajdonosoknak. Tevékenységét Bozóki Jánosné ez alkalommal is megköszönte.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?