A gondoskodás jól esik

Kedden délelőtt a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény Hatvani úti székházában került sor a tanyagondnoki szolgálatot segítő pályázati összegből vásárolt konyhai eszközök átadására, valamint egy eszközbemutatóval kiegészített tájékoztatóra a külterületek biztonságosabbá tételével kapcsolatban.

Bozóki Jánosné intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, köztük Szabó Tamás polgármestert, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, Balog Donát önkormányzati képviselőt, Gáspár Csaba projektvezetőt. Elmondta: nagy örömet jelent számukra, hogy a tanyai környezetben élő lakosság szociális ellátásához, elengedhetetlen étkeztetés biztosításához szükséges konyhai eszközöket átveheti a szolgálat. A külterületeken élő lakosság lassan elöregszik, az ellátást egyre nagyobb számban veszik igénybe, így a fejlesztés – amely révén többek között ipari turmixgép, ipari húsdaráló, szeletelő gép, gázzsámoly, edények, valamint irodai eszközök kerültek a szolgálat birtokába –, nagy segítséget jelentenek, amit ezúton is megköszönt az önkormányzatnak és a pályázat koordinátorainak. A beruházás teljes bekerülési költsége 90 százalékos támogatási intenzitással 2,3 millió forint volt.

Szabó Tamás beszédében kiemelte: a szociális ügyek – az egészségügy és az oktatás mellett –olyan kiemelt terület, amely végigkíséri az ember életét. Ezek a területek az önkormányzat gondolkodásában is mindig jelen vannak, keresik a megoldásokat elméletben és gyakorlatban egyaránt. A mai esemény a gyakorlatot mutatja be. Mindemellett a szociális témakör legfőbb szereplője maga az egyén és az őt körülvevő család. Amikor ez a közeg hiányzik vagy hibádzik, akkor lép az egyén életébe az ellátó rendszer, élén az állammal. Jászberény városának gondoskodó jelenlétét érezhetik lakói. A mostani projektben tíz százalék önerővel nyújtott támogatást az önkormányzat, és a fogyatékkal élők házának építkezéséhez szintén segítséget nyújt a város. Végezetül Szabó Tamás örömét fejezte ki, hogy a megjelenő pályázatokat figyelő szemek kísérik és élnek a lehetőséggel. A beruházáshoz ellátottaknak és ellátóknak egyaránt örömteli hasznosítást kívánt.
Gáspár Csaba projektmenedzser megköszönte a Tanyabiztonsági programban nyújtott segítségért az önkormányzat, a neszűri és a portelki polgárőrszolgálat, illetve Orosz Tibor rendőr főtörzszászlós közreműködését.

Fekete Miklós, r. ezredes a megyei bűnmegelőzési osztály vezetője kiemelte, példaértékű az önkormányzat és a szociális szféra összefogása Jászberényben. Néhány szóban összefoglalta gondolatait a bűnmegelőzés jelentőségéről, majd röviden bemutatta a tanyák biztonságosabbá tételére szolgáló eszközöket (ajtóékek, belépést jelzők, rádiós jelzőkészülék), amelyeket a program keretében igényelhetnek a külterületi lakosok. Az eszközök a Tanyagondnoki Szolgálatnál, az Idősek Klubjában, a portelki és a neszűri polgárőrségnél, valamint a területileg illetékes körzeti megbízottnál igényelhetők.

A bűnmegelőzést szolgáló programban nagy segítséget nyújt Pócz Zoltán tanyagondnok, aki tájékoztatott, hogy már 120 készüléket átadtak az igénylő tanyatulajdonosoknak. Tevékenységét Bozóki Jánosné ez alkalommal is megköszönte.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?