Digitalizáció és versenyképesség

A Jászsági Menedzser Klub Egyesület április 20-án 9 órától rendezi a tavaly már igen sikeresnek bizonyult Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán. Idén a digitalizáció, a képzés és a versenyképesség témái köré szervezik a fórumot a térség vállalkozóinak, települési vezetőknek és a kulturális élet szereplőinek részvételével.

A konferencia céljáról, előadóiról és menetéről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót a helyi média képviselői számára a Szikra Galériában. A megjelenteket dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke és Szatmári Zoltán elnökségi tag köszöntötte.

Dr. Rédei István elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy a tavaly hagyományteremtő szándékkal létrehozott konferenciát annak jó visszhangja okán idén is folytathatják, hiszen számos információval gazdagodhatnak általa a térség vállalkozásai fejlődésük érdekében. Míg tavaly főként a bemutatkozásra, a közös párbeszédre, a vállalkozásokat körülvevő megfelelő infrastruktúra megteremtésére – például utak felújítására – helyezték a hangsúlyt, addig idén a digitalizáció és a minőségi képzés fontosságára irányítják a figyelmet, melyek versenyképessé tehetik a vállalkozásokat.

A konferencia egyik célja, hogy a gazdasági szereplőkön túl a települési vezetők és a kulturális élet szereplői közösen gondolkodjanak a térség fejlődéséről. Hiszen a gazdasági fejlődés kulcsa mindhárom szereplő kezében van, ahogy annak idején a Jászkun kerület ládáját is a három kapitány kulcsa nyitotta. Az egynapos konferencia tehát segítséget nyújt a vállalkozásoknak a versenyképesség eléréséhez, a cégek és települések harmonikus együttműködésének megteremtéséhez, hogy a leginkább élhető és vonzó legyen a Jászság, mint régió.

„Érzékeljük az aktuális problémákat és szeretnénk a jövőbe látni!” – tette hozzá Rédei István. A Jászságban a mostaninál magasabb színvonalú és a vállalkozásokat jobban kielégítő oktatásra, képzésre lenne szükség, hiszen a kvalifikált munkaerőből igen nagy hiány van. Példaként az újonnan betelepült Thyssenkrupp gyakorlatát említette, ahol a munkavállalók több hónapos képzésen vesznek részt, mielőtt munkába állnának. A tehetséges, fiatal munkaerő idecsábításában a települési vezetők is megosztják majd gondolataikat, hiszen nem mindegy, hogy mit tudnak felajánlani számukra a letelepedéshez.

Nagy öröm a szervezők számára, hogy elfogadta a felkérésüket Moczó István, az Oracle Hungary Kft. vezérigazgató helyettese, aki szakmai tapasztalatait osztja majd meg a hallgatósággal. Szintén előadást tart dr. Berács József professzor, aki a Neumann János Egyetem Gazdálkodási és Menedzsment tanszékének munkatársa, valamint dr. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója is. A szakemberek mellett jászsági települések vezetői, valamint a térség nagy-, közepes- és kisvállalkozásai is megosztják tapasztalataikat, elképzeléseiket. A fórum zárásaként idén is lesz kerekasztal-beszélgetés, melyet dr. Dobák Miklós, a Corvinus Egyetem professzora moderál. Az előadásokról összességében tehát elmondható, hogy a digitalizációra, az automatizáció várható ütemére, a robotok jelenlétére (gyártás, szolgáltatás), a duális képzés helyzetére, jövőjére, valamint a tehetségbarát város feltételeire helyezik a hangsúlyt.

A konferencia fővédnökségére Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert kérték fel, aki lapzártánkig nem tudott biztos választ adni a felkérésre. Ha őt elszólítják teendői, Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár képviseli a Nemzetgazdasági Minisztériumot.

Szatmári Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a 22 éves Menedzser Klub elnökségi tagja hozzátette, hogy a kapott visszajelzések alapján a konferencia méltó folytatása eddigi munkájuknak. A tavalyi sikeres lebonyolítás után idén is szeretnének minél több információval szolgálni a várható 100-120 főnek a saját- és a térség fejlődése érdekében. „Beszédes, hogy a TOP 50-ben 22 jászsági, köztük 20 jászberényi vállalkozás került be, ami egyfajta kötelezettséget is ad számunkra.” – emelte ki Szatmári Zoltán a helyi vállalkozások súlyát a gazdasági életben. Reményeik szerint idén is minden résztvevő megelégedettségével zárul majd a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencia.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?