Díj a versenyző diákoknak

A Lehel Vezér Gimnázium március 28-án, szerdán 37. alkalommal rendezte meg közösen a Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központtal a Holló András megyei fizikaversenyt. A nívós megmérettetés fényét emelte, hogy ünnepélyes keretek között megalapították a dr. Boros Dezső díjat.

A verseny megnyitóján Antics István igazgató külön tisztelettel köszöntötte Szabó Rózát a Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ főosztály vezetőjét, dr. Boros Dezső nyugalmazott pedagógust, Darabont Tibort,a gimnázium öregdiákját, Paksi Csaba verseny koordinátort és a felkészítő tanárokat, valamint a versenyző diákokat.

Sinka Balázs tizedik osztályos tanuló zongorajátéka után Szabó Róza főosztályvezető asszony köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a három éve működő Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ egyik legfontosabb célkitűzése a tehetséggondozás. Nagy öröm számára, hogy a versenyen évről évre jó képességű fiatalok mérik összetudásukat. Idén gimnáziumi kategóriában 38, szakképző kategóriában pedig 33 diák versengett egymással.

A köszöntők sorát Antics István a Lehel Vezér Gimnázium igazgatója folytatta. Elmondta, hogy az intézmény tavaly ünnepelte fennállásának 250. évfordulóját, melynek ünnepi programjain az iskola egykori kiváló tanulója Darabont Tibor, Teller Ede utolsó titkára is részt vett. Bizonyára ekkor fogalmazódott meg Tiborban a nagyvonalú gondolat, – és most a verseny megnyitóján már a tetteken volt a sor – egy díj megalapítására, mely dr. Boros Dezső nyugalmazott matematika-fizika tanár nevét viseli, aki az adományozó és az iskola igazgatója társaságában kézjegyével látta el az alapító okiratot. A gimnázium 1993 óta létező „Tehetséget 2000-re!” alapítványa kezeli az évenkénti adományt, amelyből nevezési díjat, utazási és szállásköltséget, de akár külföldi tanulmányutat is támogatnak a matematika-fizika tantárgyak iránt érdeklődő diákok felkészülése és versenyeztetése érdekében.

A megnyitót követően már a földszinti tantermekben vette kezdetét a fizika verseny. A megmérettetés rangját növelte, hogy a feladatokat egy olyan neves szakember állította össze, aki az országos Mikola Sándor tehetségkutató fizikaverseny dolgozatait is szerkeszti, valamint részt vesz a fizikai diákolimpiára kiutazó diákok felkészítésében.

A korábbi évek eredményeihez képest, úgy tűnik valóban nehéznek bizonyultak a feladatok a diákok számára. A tizedikes tanulók közül 4. helyezést ért el Bolyós Roland Márk, szintén 4. lett Galsi Dániel 11. osztályos tanuló. A 12.-eseknél szépen szerepelt Gyarmati Zalán, a tudása ezúttal a 3. helyet hozta.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?