Országosan a Fidesz, a Jászságban Pócs János nyert

Ma, vasárnap az országgyűlési képviselőválasztás napja. Reggel hat órakor országszerte megkezdődött az országgyűlési képviselői választás. Csaknem nyolcmillió ember adhatja le szavazatait a 23 párt és körzete egyéni képviselőjelöltjei egyikére. Leghamarabb vasárnap éjjel tudjuk meg az előzetes eredményeket, a végleges számokra azonban jövő szombatig várni kell. Az eseményeket otthonainkból is bőven nyomon kísérhetjük, mi is folyamatosan, egyre sűrűbben tudósítunk, ahogy az események a végkifejlethez közelítenek.

Országos kitekintés – Fontosabb adatok és információk

A 10 ezer 285 magyarországi szavazókörbe csaknem 8 millió választópolgárt várnak, míg a külképviseleteken további 58 ezren adhatják le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1550 egyéni képviselőjelöltre. A magyarországi szavazókörök este hét óráig várják a választópolgárokat. A magyar lakóhellyel rendelkező választóknak az országgyűlési választáson két szavazatuk van: egyrészt voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy az országos listáról melyik pártot támogatják.

A 106 választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akiknek sikerült 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük. Összesen 23 párt állított országos listát. A választáson az az egyéni jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, míg a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.

A legkevesebb jelölt egy budapesti választókerületben, a legtöbb egy nógrádiban indul. A főváros 1-es választókerületében mindössze négy, míg a salgótarjáni választókerületében 32 jelölt van – Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke tájékoztatása szerint.

A főváros 3-as, 5-ös és 7-es választókerületében (XII., VII. és XIII. kerület) 6-6 jelölt indul, a Bács-Kiskun megyei 2-es választókerületben (Kecskemét) és Budapest 4-es (II. kerület) választókerületében pedig 7-7 jelölt. A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint az első külképviseleti szavazókörök nyitásáig léphettek vissza a jelöltek. Szombat estig 187 nyilvántartásba vett jelölt lépett vissza, azóta még néhány, így mintegy 1550 nyilvántartásba vett jelölt van.

Nemzeti Választási Iroda adatai alapján több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak, míg négy évvel ezelőtt 128 ezren igényelték ezt a lehetőséget. A szavazólapokat az ANY Biztonsági Nyomda Zrt. (korábban Állami Nyomda) nyomtatta ki kétféle országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, összesen 121 félét.

Az előzetes eredmény vasárnap késő este, éjfél körül várható, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: a szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük.

A végleges eredmény április 14-én várható, jövő hét szerdáig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is. Az innen beérkezett szavazatokat jövő szombaton az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba helyezik –, hozzátéve az átjelentkezéses szavazatokat is. A külföldi bő ötvenezer, az átszavazásos 200 ezer és a 106 körzet egy-egy szavazóköre ma leadott, de addig meg nem számolt szavazataival együtt a 350 ezres tételt is elérheti, ha minden egyes szavazati joggal érintett leadja voksát a szavazókörében, illetve más városban és külföldön. Ennek szoros eredmény esetén lehet jelentősége, ezért az NVI már ma felhívja majd a figyelmet a billegő körzetekre.

Jászsági történések napközben

A Jászságban 23 egyéni jelölt van a szavazólapon. A szavazólapok kinyomtatását követően visszalépett két jelölt neve kézzel van kihúzva, így 25 sorszám alatt szerepelnek kisorsolt sorrendben az állva maradt jelöltek. A 8. és 9. visszalépő van kihúzva.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében kerekítve 309 ezer választópolgár szerepel a névjegyzékekben. A Jászság 83 szavazókörébe 73 143 polgárt várnak. Utóbbiak közül legtöbben Jászberényben szavazhatnak, 21 694-en, Jászapátin 6 830-an, Jászárokszálláson 6 224-en szerepelnek a névjegyzékben.

Részvételi adatok (százalékban)

7 órakor – országos: 2,24 JNSZM: 2,53 Jászság: 2,48
9 órakor – országos: 13,17 JNSZM: 14,92 Jászság: 14,78
11 órakor – országos 29,93 JNSZM: 31,39 Jászság: 30,53
13 órakor – országos: 42,32 JNSZM: 41,77 Jászság: 40,55
15 órakor – országos: 53,64 JNSZM: 51,54 Jászság: 50,98
18.30 órakor – országos: 68,13 JNSZM: 64,93 Jászberény: 69,58

Érdekességek:

A megyei és jászsági részvétel délelőtt országosan dobogós helyezést jelez, nagy területi szórással. Például 11 órakor Jászkiséren 19.43, Jászboldogházán viszont 41.78 százalékot regisztráltak.

13 órakor Jászkisér 3-as szavazóköre 22,83 százalékkal messze le van maradva, nem éri el a 30 százalékos megjelenést Jászapáti és Jászladány egy-egy szavazóköre, Jászberényben pedig Öregerdőn 29,76, a Rákóczi úti iskolában 51,12%-ot mértek. Ez utóbbi értéket is felülmúlja Jászboldogháza egyik szavazóköre 54,87 százalékkal.

15 órakor kezd a megye és a Jászság is távolodni a részvétel arányát mutató országos dobogós helyezésektől. A Jászságban továbbra is Jászboldogháza vezet 64,48 százalékkal, míg Jászkisér 3-as szavazókörében mindössze 30,63 százalékos a részvétel. A hatvan százalékos részvételt még két Jászberényi szavazókör haladta meg, a Rákóczi, illetve a Bercsényi úti iskolákban.

A Jászságban 23 szavazókör található, amelyek névjegyzékében több mint ezer választó neve szerepel. A legtöbb, 1.361 név Jászberény 1-es számú szavazókörében van, amelyet a más településekről átjelentkezők számára is kijelöltek. Abszolút számban itt szavaztak legtöbben, 774-en délután három óráig. Ez 56,87 százaléknak felel meg.

Az utolsó, 18.30 órakor közzétett adatok tanúsága szerint Jászberényben minden bizonnyal 70% fölött lesz a részvételi arány. Ugyancsak fél órával a zárás előtt a legmagasabb választási arány: 76,98 % a 15-ös szavazókörben volt (Szent István körút 22.).

Eredmény éjszaka?

Az NVI úgy döntött, hogy az utolsó szavazót is megvárja az eredmények közlésének kezdetével. Így hivatalos adatok jó későn lesznek, mert különösen Budapesten a megszokott túlzsúfolt szavazókörökben jócskán túlóráznak. A többiek viszont megszámlálhatják, sőt sok helyen már megszámlálták a szavazatokat, készen vannak a jegyzőkönyvek, vagyis, amikor felszáll a fehér füst, villámgyorsan közreadják a szavazókörök eredményét.

Ennyire nem rossz a helyzet, mert a számláló bizottságok pártdelegáltjai telefonon bediktálják a szavazatok számát, így szivároghatnak ki előzetes eredmények, amelyek igen hasonlítanak egymásra.

Országosan a vidék a korábbinál is jobban narancsba borul, Budapesten viszont a baloldali pártok sikeresebbek. Van ahol pártlistán a Fidesz-KDNP, egyéniben a baloldal látszik győzni. Kétharmados győzelem valószínű, így a Fidesz magasan kiemelkedik a mezőnyből. Még egy-két párt nem érezheti magát biztonságban, lehet, hogy erről a külföldi szavazatok dönthetnek. A magas részvételi arány ugyanis megemelte az egy százalékot érő szavazó számot. Így az öt százalék átlépése a DK-t, a 10 százalék túlszárnyalása az MSZP-Párbeszéd szövetséget vallathatja meg. Parlamentből való kiesésük — csak az egyiküké –, nem valószínű.

Egyéniben Pócs János ötven százalék fölötti eredménnyel a Jászság parlamenti képviselője. Budai Lóránt 33 százalék fölötti, dr.  Gedei József 8 százaléknyi szavazatot kapott.

A részletek miatt marad a televízió ma estére, de mihamar a mi honlapunk is feldolgozza a történteket részletesebben.

Vélemény, hozzászólás?