Mértékletesség a kulcs

Berényi Lászlóné Baranyi Piroska 90. születésnapját ünnepelte március 26-án. A jeles évforduló kapcsán múlt héten, hétfő délelőtt beszélgettünk életéről és a hosszú élet titkáról.

Baranyi Piroska Jászberényben született a család harmadik lánygyermekeként. Nyolcan voltak testvérek, őt követte még két húga, majd három öccse. Édesapja, Baranyi László a város közkedvelt cukrásza volt, aki nemcsak süteményeivel édesítette meg a család életét. Piroska néni emlékei szerint mindig összetartó család voltak és testvéreivel együtt rendkívüli szeretetben nevelték őket szülei.

Gyermekként édesapjukat rendszeresen elkísérték vásározni, ahol ízletes mézeskalácsokat és díszes égetett cukorkát árusítottak. Szintén örömmel emlékszik vissza a forró nyári napokra, amikor már az utca végén hallani lehetett, hogy édesapja érkezik a fagylaltos kocsival, melyet jókora gyereksereg rohamozott meg. Baranyi Laci bácsi örökségét négy dédunkája is tovább vitte, köztük Tugyi Róbert, aki a város egyik legismertebb cukrásza lett.

Piroska néni már gyermekként is kivette a részét a családi vállalkozásban, sikere mégis másban teljesedett ki. Élete során dolgozott a Hűtőgépgyárban, óvodában, lottózóban, majd az OTP Bank adminisztrátoraként. Munkájában mindig precízen teljesített, erre a környezete is felfigyelt, így még nyugdíjba vonulása után is visszahívták dolgozni korábbi állására.

Szakmai sikerei mellett édesanyai feladatokat is ellátott. Szeretett férjével 1952-ben házasodtak össze, majd megszületett első gyermekük László Gábor, őt követte György és Judit. Hitvesével közel 35 évig éltek boldog házasságban, míg sajnos az égiek közbeszóltak. Piroska néni könnybe lábadt szemekkel mesélte azokat az élményeket, amit férjével megélt. Büszkén gondolt vissza arra, amikor férje vízvezeték-szerelőként dolgozott és számos családnál segítő kezet nyújtott.

Nyugdíjasként a Neszűrben vettek telket, és egy kis szőlőt, melyet közösen gondoztak. Piroska néni elmondta, hogy nem nagyon értett azokhoz a kerti munkálatokhoz, de férje csak azt kérte tőle, hogy ott legyen vele a szőlőbirtokon.

Szomorú tekintettel, mégis mosollyal az arcán idézte fel, hogy nem volt olyan pillanat, amikor Laci bácsi ölelés nélkül ment volna el mellette. Talán a mai napig ez hiányzik számára a legjobban, így 5 unokájától és 4 dédunokájától sem kér mást a találkozások alkalmával csak egy-egy ölelést. Ezt persze örömmel teljesítik a lurkók, hiszen szívesen látogatják meg szeretett nagymamájukat. Így volt ez a közös ünneplésen is, melyen jókora rokonság gyűlt össze.

A hosszú élet titkára válaszolva Piroska néni a mértékletességet emelte ki, ami az élet minden területén előbbre vitte. Bizonyára a hosszú évek alatt csak egy dologban nem volt mértékletes, az pedig a szeretet, amivel utódait és környezetét is megajándékozta.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?