Jászberény Városért – Pro Urbe érdemérem

Dr. Molnár-Lombár László fiatal korában villanyszerelőnek tanult, majd dolgozott egy jászberényi vállalkozónál. Amikor a magánvállalkozók lehetőségei beszűkültek, az ÉMÁSZ alkalmazottja lett. Közben a dolgozók gimnáziumában 1950-ben leérettségizett. Mérnök akart lenni, és beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem nappali szakára. A villamosmérnöki karon 1954-ben szerzett diplomát. Vonzotta a kutatói munka, ezért a Ganz Villamossági Művekbe, majd a jobb fizetés miatt, a Búvárszivattyú Gyárba ment dolgozni. Itt a motorok tervezése lett a feladata, ahol 1956 októberéig dolgozott.

Kutatómérnöki életútja a Hűtőgépgyárban kezdődött 1959-ben, amikor a hűtőszekrények villamos fejlesztését bízták rá, aminek az úttörője lett. Úttörő munkának kell ezt neveznünk, hiszen sem tapasztalat, sem szakirodalom nem állt rendelkezésre, hogy milyennek is kellene lennie villamossági, és élet-, valamint vagyonbiztonsági szempontból egy hűtőszekrénynek.

A belépés feltételének azt kérte, hogy kialakíthasson egy fejlesztő laboratóriumot, amely később kutatóintézetté fejlődött. Ezt a feltételt, és azt, hogy munkatársait maga választhassa meg, megkapta. Még az évben kifejlesztette a motorindító és védő relét. Később ezt továbbfejlesztette, az újabb típusokra szabadalmi oltalmat kért és kapott.

A hűtőszekrény villamos szerkezetére összesen 23 szabadalmat jegyeztetett be. Az újabb és újabb típusok mindig jobbak, olcsóbbak, könnyebben szerelhetők lettek. Az általa tervezett eszközök magyar anyagból, magyar munkáskezekkel készültek világszínvonalon.

Szakmai tevékenységének elismeréseként megkapta a Műszaki Tudományok Doktora címet 1979-ben. A Kiváló Feltaláló arany koszorús kitüntetést még további két alkalommal, valamint a Munka Érdemrend ezüst fokozatát is megkapta. Elérte, hogy a Kecskeméti Gépipari Műszaki Főiskola kihelyezett képzést indítson Jászberényben, főként a Hűtőgépgyár fiatal technikusainak továbbképzésére.

Egész munkásságával maradandót alkotott. Fejlesztői tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a Hűtőgépgyár nemzetközi szintű gazdasági szereplő lett. Sikerekben gazdag életútja hozzájárult ahhoz, hogy Jászberény város műszaki kultúrája Európa-szerte ismertté lett.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?