Tömegeket vonzott a Város Napja

Az idei Város Nap színes programokat kínált a Szentháromság térre látogatóknak. A kisebbek játszóházban és gyermekműsorokon szórakoztak, de a kultúra iránt érdeklődők is megtalálták számításukat a város szívében.

A 1849-es tavaszi hadjárat jegyében „Jönnek a huszárok” címmel a Kolompos Együttes hozta el a huszárélet sajátosságait a délelőtti órákban. A zenés, táncos gyermekműsor rendkívül sok érdeklődőt vonzott a templom melletti térre.

– Az eddigi évekhez hasonlóan most is a huszárélet és hagyományok témája köré építettük a programokat. Úgy tűnik, hogy minden eddigi várakozásunkat felülmúlja ez a nap. Bízunk benne, hogy több ezer ember kilátogat a rendezvényre – nyilatkozta Gál-Dobos Beáta, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa.

Szintén a huszárok mindennapjait mutatta be a Levendula Játszóház és Alkotóműhely foglalkoztatója a szökőkút melletti területen. Bordács Andrea népi játszóház vezető elmondta, hogy drámajátékokkal, ügyészségi népi játékokkal és kézművesedéssel készültek a programra. A lányok gyöngyös pártát készíthettek, míg a fiúk drámajáték keretében akár fakarddal is megvívhattak egymással.

Déli harangszóra már a város napi ebéd is elkészült az Aranysas Étterem konyhájában, mely ezúttal a Gögrei Ostoros, sörétes galuskával fantázianevet viselte. Ahogy az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is olyan ételnevet választottak, mely az itt állomásozó hadvezérek emlékére utal. Baranyi Csaba mesterszakács elmondta, hogy zöldborsós csirketokányt, pirított tarhonyával és galuskával tálaltak, melyből nagyjából 350-en laktak jól.

A finom ebéd alatt ismét a kultúra kapta a főszerepet, a Jártató Zenekar muzsikált, majd a Város Nap díszvendégeként Nagykáta mutatkozott be kulturális csoportjaival. Elsőként a Városi Kórus lépett színpadra a 30. emlékhadjárat eseményeihez kapcsolódó dalokkal, Kossuth nótákkal, és Egressy Béni Petőfi Sándor által írt Nemzeti dal megzenésített szerzeményével.

„Két éve – a már hagyományosnak mondható – Szüreti Expón Jászberény volt a díszvendég, így most viszonzásul Nagykátát is vendégül látják” – erről már Szokolics Zsoltnéval, a kórus karnagyával beszélgettünk. A továbbiakban azt is megosztotta lapunkkal, hogy ugyan a Város Napján először vannak itt, de a Cantate Nobis Énekegyüttessel jó kapcsolatot ápolnak és már korábban is felléptek Jászberényben a Regionális Kórustalálkozó keretében.

A 1848-49-es forradalmat és a tavaszi hadjáratot idéző dallamok után a Tápiómente Táncegyüttes Utánpótlás és Gyermekcsoportja lépett színpadra. Előadásukban megtekinthettünk rábaközi, somogyi, kállai kettős, palóc karikázó és friss táncokat.

A Tápiómente Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ebből az alkalomból az együttes művészeti vezetőjét Vámos Lászlót kérdeztük. A jubiláló táncegyüttesnek nagy megtiszteltetés, hogy ebben az évben Jászberénybe is vihetik az együttes hírét. Ez főként azt jelenti számukra, hogy képviselhetik Nagykátát, a várost és a kultúráját. A jubileumi rendezvényre számos programmal készülnek. Április 14-én új bemutató, majd a hónap végén a IV. Tápiómenti Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoport találkozójára kerül sor.

A színvonalas műsor a Palotásy János Zeneiskola térzenéje invitálta az arra járókat a színpad közelébe, majd a városi ünnepség vette kezdetét a Polgármesteri Hivatal előtt. A kulturális rendezvények a Viganó AMI néptánc gálaműsorával folytatódott. Helyi büszkeségeink mint minden alkalommal, ismét lenyűgöző kalandozásra invitálták a közönséget a néptánc világába.

Estére a Créme de la pop együttes a 90-es évek slágereit swing köntösbe öltöztetve koncertezett a főtér színpadán. A könnyed tavaszi sláger repertoár méltó zárása volt a napnak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?