Jó, ha észreveszik az ember munkáját

Március 13-án, a nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett díszes ünnepségen Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. A magas rangú állami díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban a kultúra, a művészet, az oktatás, a tudomány, a sport, a gyógyítás, a közélet, és a hitélet területén munkálkodó, eredményes alkotóknak.

Miként érte a hír, hogy jelölt lett a díjra?
Nagyon váratlan volt, és nagy megtiszteltetés már az is, hogy egyáltalán jelölésre érdemesültem. Bevallom őszintén nem számítottam rá. Sosem gondoltam volna, hogy állami kitüntetést kapok, hiszen én egy kis múzeum élén állok, egy kisvárosban élek, amit egyébként nagyon szeretek. Amikor 2015-ben Jászberény város díszpolgára lettem, azt gondoltam, hogy számomra ez a csúcs. Először csupán a jelölésről jött a hír, azt követte egy értesítés, hogy én leszek az egyik díjazott. A Pesti Vigadóban, ebben a gyönyörűséges épületben zajlott az átadás, ahová a férjem is elkísért. Ahogy beléptünk, számtalan ismerős arccal találtam szemben magam, volt néprajzos kollégákkal, egykori tanárommal, táncosokkal, és ott szembesültem azzal is, hogy Szűcs Gábor szintén díjazott. Az átadásnak sajátos ceremóniája volt, hiszen 150-en kaptunk kitüntetést az országból, így lovagkeresztet, melynek volt egy tiszti keresztes változata is, és magyar érdemrendet, abból is szintén volt három fokozat, melyből én az aranyat kaptam. A miniszter úr, Balog Zoltán Áder János köztársasági elnök képviseletében adta át a díjakat. A szervezők egy kis műsorral is kedveskedtek, Gubás Gabi és zenekarának muzsikáját hallhattuk, melyet állófogadás követett. Nagyon szép, felemelő ünnepség volt.

Mit jelent önnek ez az elismerés?
Számomra nem okoz gondot mások előtt szerepelni, de bevallom így, hogy rólam volt szó, nagyon izgatott voltam. Egy kicsit ilyenkor az ember kívülről látja magát, és felteszi magának a kérdést, hogy tényleg engem ért ez a megtiszteltetés? Nagyon jóleső érzés, ha észreveszik az ember munkáját. Természetesen nagyon örülök neki, de végzem a dolgomat tovább, mert nem az motivál bennünket, akik a kultúra és a művészet területén dolgozunk, hogy mikor kapunk már egy kitüntetést. Ugyanakkor ez egy visszajelzés is, hogy nem hiábavaló a fáradozás, mégiscsak van értelme és eredménye a munkánknak. Elmondhatom, kevés olyan múzeumigazgató van, akit ennyire elismer a szülőföldje, mint engem, és ez a díj most ezen is túlmutat. Én erősen hiszek abban, hogy a kitartó, becsületes munka eredményhez vezet. A tervek megvalósításánál én mindig átgondoltan, egyet előre lépve haladok, így az ember módszeresen, szisztematikusan tudja elérni azt, amit szeretne.

Mit szóltak a családtagok és a barátok a kitüntetéshez?
A családom nagyon örült, és büszkék voltak rám. Először csak nekik mondtam el a jelölést, majd mikor már biztos volt, és az átadásra mentünk, a kollégáimat és a hagyományőrző egylet tagjait is beavattam. Nagyon örültek neki, és mindkét csapat másnap egy-egy csokor virággal köszöntött meg. Az átadást követő napokban az ismerőseim is folyamatosan írtak nekem emailben, hívtak telefonon, üzentek smsben vagy szóban. Azt gondolom nagyon nagy dolog kitüntetést kapni, de ha a környezetünk is elismeri egy gratuláló szóval, az igazán jó érzés.

Ha már az előbb a célok elérésénél tartottunk, beavatna bennünket a múzeum terveibe?
Először is május 31-én lejár az igazgatói megbízatásom, melyet közalkalmazottként ötévenként meg kell pályázni. Szeretnék még végig vinni egy ciklust, mert jó néhány programot elindítottunk már a kollégáimmal, amit jó lenne együtt befejezni. A legsürgősebb feladatunk a kétségbeejtő raktárhelyzetünk megoldása, mert sajnos nagyon alkalmatlan helyiségekben tudjuk tárolni a gyűjteményünket. Jelenleg úgy néz ki, hogy a fenntartónktól kapunk egy megfelelő nagyságú épületet, ahol szakszerű elhelyezést tudunk majd biztosítani a hatalmas műtárgy gyűjteményünk számára. A közeljövőben megszépül majd a városháza és a múzeum közös udvara, ezért a múzeum külső homlokzatát is nagyon szeretnénk felújítani. Illetve távlati céljaink között ott van az is, hogy szeretnénk egy új állandó kiállítást készíteni, de ehhez a múzeum kiállító helyiségeinek teljes körű felújítására, valamint a fűtés korszerűsítésére is szükség volna.

Mi kis múzeum vagyunk, nagy tervekkel, de akkor lennénk igazán szegények, ha nem lennének terveink. Továbbá szeretnénk a régészet kapcsán sok eredményes feltárást, különös tekintettel a jászok őstörténetére vonatkozóan. Kollégáimmal még számos érdekes kiállítást, programot szeretnénk megszervezni, mert nagyon jó csapatunk van, és ez biztosítéka annak, hogy amit eltervezünk, azt belátható időn belül meg is tudjuk valósítani.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?