A kultúra hídjai összekötnek

Otthonunk közel s távol címmel nyílt fotókiállítás március 26-án, hétfőn a Déryné Rendezvényházban, ahol Jászberény és testvérvárosunk, Yazd legszebb arcát mutatja be a tárlat három kiváló fotóművész objektívjén keresztül.

Nagy Tamás városunk remek kortárs fotósa, Kaiser Ottó hazánk elismert fotóművésze és az iráni Majid Hoseini képeiből láthatunk válogatást, melyek Jászberény és Yazd, illetve Teherán természeti és épített környezetének szépségeit tárják elénk. A Szentkúti templom havas tornya, s a yazdi mecset kupoláin játszó napfény, a harsogó zöldben lépdelő gólyánk, a sivatag áhítatot parancsoló távolságai, a szentélyek üvegmozaikjain megcsillanó napfény, vagy a Szikra Galéria impozáns épületének kavargó hópelyhek mögött átsejlő bája ellentéteket sugallnak, mégis egységet alkotnak a paravánokra rendezett fotókon. A képek mellett az iráni nagykövetség tulajdonába tartozó dísztárgyakból, kézműves termékekből, öltözetekből, a Jász Múzeum iráni tárgyaiból, valamint a Jászsági Képzőművészeti Műhely Egyesület alkotásaiból összeállított kollekció teszi teljesé a tárlatot.

Az ünnepélyes megnyitót a két magyar fotóművész mellett megtisztelte jelenlétével Gholamali Rajabi Yazdi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, akiket, s minden megjelent vendéget házigazdaként Szabó Tamás polgármester üdvözölt. A nagykövet úr magyarországi missziójának alappillére a két ország közötti kapcsolatok építése, fejlesztése, bővítése kiemelten fókuszálva az emberek közötti kapcsolatokra. A fenti szempont alapján prioritást élvez Jászberény. Őexellenciája a kegyelmes és irgalmas Isten nevében üdvözölte az egybegyűlteket a kiállítás megnyitó illetve a néhány napja beköszöntött iráni újév alkalmából.

Reményét fejezte ki, hogy a természetben zajló újjászületéshez hasonlatosan a két ország kapcsolatában bekövetkező változás valami újnak és szépnek a kezdete lesz. Bár Magyarország és Irán kapcsolatai az ősidőkre nyúlnak vissza, a közelmúltban tanúi lehettünk a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlődésének. Nagykövetként a népi diplomácia eszközeivel; a képzőművészet, a zene, a fotóművészet révén a két ország lakosságnak egymásra irányuló megismerését tűzte ki célul. Ennek kiváló megteremtője a testvérvárosi kapcsolatrendszer, amely Jászberény és Yazd, Budapest és Teherán, valamint Shiraz és Pécs között már jól működik. Gholamali Rajabi megköszönte városunk polgármesterének azt az erőfeszítést, amelyet Yazd és Jászberény együttműködése terén kifejtett. Bizakodását fejezte ki, hogy idén több pezsgő kulturális eseményen is részt vehetünk a két ország kapcsolatát erősítendő, amelyekből kedvcsinálóként jó néhányra felhívta a jelenlévő figyelmét.

A fentieket megerősítve Szabó Tamás polgármester köszöntőjében kifejtette örömmel tölti el, hogy testvérvárosunk ismét képviselteti a perzsa szellemiséget Jászberényben. Nem csupán gondolatban, de cselekvések is bizonyítják, hogy testvérvárosi kapcsolatainknak akkor van hozadéka, ha az embereket helyezzük középpontba. A mostani kiállítás ékes példája mindennek, mert olyan szemszögből mutatja be a településeinket, amelyet az ott lakók nap mint nap tapasztalhatnak, megélnek. A fotókon visszatükröződnek az érzelmek, melyeket a szemlélő átvehet, s így valamennyire részesei leszünk egymás életének. A két város közötti távolságot a két nép között kialakult spirituális kapcsolat hidalja át elsőként. Köszönettel tartozunk azoknak a személyeknek – a nagykövet úrnak és munkatársainak, a fotósoknak és mindazon közreműködőknek –, akik ezt a fajta lelki kötődést a mai program révén is erősítik. Az együttműködés erősítésén töretlenül dolgozunk. A kiállítás Budapesten és Pécsen való bemutatásán túl például az ősz folyamán az iráni röplabdacsapat lányait fogadjuk városunkba egy barátságos találkozó erejéig. Hamarosan megvalósul az a projekt is, amely Jászberény közterén megjelenésén keresztül hirdeti testvérvárosi kapcsolatunkat Yazd városával.

A kiállítást dr. Sárközy Miklós a Magyar Iráni Baráti Társaság elnöke, Közel-Kelet szakértő ajánlotta figyelembe. A jászberényi felmenőkkel rendelkező tudós az utóbbi két évtized minden évében megfordult Yazdban, így mindkét települést szinte az otthonának érzi. Akár Berény főterén, akár a yazdi nagymecset mögötti agyagsikátorokban épp olyan szeretettel eltöltve barangol látogatásai során. Mindkét település lakói nemes és polgári erények birtokában vannak, akik a nehézségek dacára ragyogó városokat emeltek. Egyiket a Zagyva-partján találjuk, a másik Irán szívében, a végtelen sivatag peremén. A két népet összeköti a lelki rokonság, s a közös iráni gyökerek. A magyar szellemi élet legmélyebb rétegeiben ma is kitapinthatók az Ázsia és a Kárpát-medence között hídként összekötő iráni nép hatásai. Jászberény kiemelkedő szerepet játszik a két nép történelmében, a jászok az iráni-magyar kulturális és közéleti kapcsolatok legfőbb letéteményesei. Az 1996-ban testvérvárosi rangra emelkedett együttműködés révén reneszánszát éli az iráni gyökerű jász identitás. Jászberény ősei és keleti rokonai felé fordulásának, a két város lakosságnak eleven kapcsolati léte becses bizonyítéka a mai kiállítás. Az ezeréves rokonság tudata táplálja azt az egymás felé fordulást, kíváncsiságot és identitást megtartó erőt, ami létrehozta a tárlatot. Reméljük a három kiváló művész kiállításának épp olyan sikere lesz itt is, mint az elmúlt évben Yazdban volt. A közel egymilliós, két UNESCO díjjal is rendelkező iráni város szépségével épp olyan nehéz betelni, mint a Jászság fővárosának izgalmas fényeivel a keleti fotós szemén keresztül vizsgálva.

A programot lendületes muzsikájával a Leyva Band tradicionális iráni népzenei műsora tette felejthetetlenné. A zenészek a koncert mellett hangszerbemutatóval tettek tanúbizonyságot virtuozitásukról. A vidám, szórakoztató műsor nagyszerű alapot teremtett a képek szemléléséhez, majd a hagyományos ételsorból összeállított kóstolók elfogyasztásához.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?