Vallomások az életről

Március 20-án különleges alkalomból gyűltek össze a Jó szó esték vendégei a Nagyboldogasszony iskola ebédlőjében, ahol a díszletet elnézve, már javában tombolt a tavasz. Szükség is volt a vidámságra, a pozitív életszemléletre, hiszen az este folyamán nem kisebb dolgot, mint az élet értelmét kutattuk.

Sajnos hamar kiderült, hogy a virágos asztali dekorációt a budapesti Jó szó esték rendezvényektől örököltük meg, melyek már nem folytatódnak tovább, így Jászberény az egyetlen, ahol továbbra is töretlenül megmaradnak ezek a meghitt találkozások.

Az esemény fő témáját ezúttal két meghívott vendég szolgáltatta, méghozzá Balázs Zsuzsa és Kékesi Enikő – a Katolikus Rádó munkatársai –, akik Életben vagy? című könyvük kapcsán boncolgatták lelkünk örök kérdéseit. Hogyan tudunk minőségi életet élni? Miként találhatjuk meg életünk értelmét? Miként élhetünk boldogan, békességben önmagunkkal, Istennel és másokkal? Hiszen mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy rátaláljunk a nekünk rendelt útra, életünk legnagyobb feladatára. Ezekre a kérdésekre próbálnak meg választ adni azok az interjúalanyok is, akik a könyv lapjain megosztott vallomásaikkal ” lelki sorvezetőt” kívánnak nyújtani számunkra. Teszik mindezt a legkevésbé sem elvont módon, ahogy azt az önsegítő, sokszor csak elméleti irományokból már megszokhattuk. Gyakorlatias, életszerű tanácsok ezek, melyek az alanyok által már meglelt lényegről, minőségi életről, a szeretetre való képességről szólnak. A két szerző a hat interjúalany szemléletén át húzott be bennünket az értékes gondolatok közé, ahol három szerzetes, egy orvos, egy pszichológus és egy ismert orgonaművész személyes hitvallásával kerülhettünk intim közelségbe. Mindannyian mások, az életnek más területét ismerhették meg, mégis egy dolog közös bennük: az élet értelmére adott válaszuk, melyben önmagukat elsősorban Istennel való kapcsolatuk által határozzák meg.

A legelső megszólaló, Baráth Évi szerint fontos a sorrend, melyet a mindennapok során felállítunk. Első az Isten, majd a család, mely felsorolás elsőre furcsának tűnhet, de Évi szerint ez egyáltalán nem véletlen, hiszen Isten az, aki erőt ad minden máshoz, ami a sorban utána következik. Talán az sem véletlen, hogy három év helyett – melyet az orvosok egy súlyos betegség kialakulása után adtak neki – Évi tizenegy éve él közöttünk egészségben, szeretetben, minden percért hálát adva.

De ugyanitt megemlíthetnénk a 19 évesen szerzetesrendbe vonuló Béri Lászlót vagy az Indiából érkezett Madassery Benvin Sebastiant, aki egy kéztörés miatt hónapokat feküdt otthon, mikor ráébredt miért is van itt a Földön. De ott van példának előttünk az apai minta nélkül felnőtt Beöthy Zsuzsanna Cecília, aki tizennégy év házasság és egy laboratóriumi vezetői pozíciót követően kopogtatott be a rend ajtaján, hogy aztán alapvető kérdésekre találja meg a választ az Atyával való kapcsolatáról. Károly Sárától, a 86 éves pszichológustól a két legfontosabb útravalót kaphattuk: „Szeress és higgy!” Ha valóban így élnénk, nem lenne semmi gondunk egész életünkben. Szerinte nincs más dolgunk e világon, minthogy megtaláljuk az életfeladatunkat, és kikeltsük a magot, melyet Isten ültetett a szívünkbe.

A hat megszólaló között azonban volt egy kakukktojás, aki bár nem istenhívő, értékrendjével iránytűként szolgálhat lelki utunk során. Mikor a bejáratnál minden érkezőnek húznia kellett egy idézeteket tartalmazó kalapból, épp Rákász Gergely sorai kerültek a kezembe, aki vallja, csakis arra kell mennünk, amerre valamit el akarunk érni: „A jó irány mindig szeretetből táplálkozik. Az emberek zöme félelemdöntéseket hoz egész életében. Nem akarom ezt, nem akarom azt, jaj csak ez meg ne történjen. És van egy maréknyi ember, aki szeretetdöntést hoz, mert teremtő, alkotó. Általában ezek az emberek azok, akik sikeresek, és akiknek jó a társaságában lenni.”

Jó lenne, ha csak egy napra is, de megpróbálnánk figyelni arra a belsőnkben elültetett magra, mely talán megváltoztatja a hozzáállásunkat az élethez. Mert végtére is ez a kulcs mindenhez, meg persze az elengedni tudás, a jóra való figyelés és a szeretet, és így már minden elviselhetőbb.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?