Kenyér és bor műveltségi vetélkedő

Március 5-én a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és Gimnázium könyvtárában zajlott nemes versengés a Liska József Katolikus Középiskola, a házigazda intézmény, valamint a Terplán Zénó Ferences Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói részvételével.

Az eucharisztia jegyében, illetve a hazánkban 2020 szeptemberében tartandó 52. Eucharisztikus Kongresszusra készülve szerveződött ez a „tudáspróba”.

Az eucharisztia (a protestáns egyházaknál úrvacsora) görög eredetű szó, keresztény szertartást jelent, amelyen Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait és ottani cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon. A katolikus hitvallás szerint jelenti a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust, szinonimája az Oltáriszentség. Az Eucharisztikus Kongresszus az eucharisztia megismerését, szeretetét és tiszteletét előmozdító program, a részvétel zarándoklat jellegű. Szentmisék, szentségimádások, előadások mélyítik el az eucharisztikus lelkületet.

Dr. Novák István főigazgató atya köszöntőjében az oltáriszentség fontosságát hangsúlyozta, és örömét fejezte ki, hogy városunk fiataljainak reprezentánsai vállalták ezt a megmérettetést. A vetélkedő szervezője és a versenyfeladatok összeállítója Nagy Zoltán, a Liska József Katolikus Középiskola pedagógusa volt.

Háromfős csapatok mérték össze tudásukat. Minden csapat egy-egy próféta nevét viselte: Dániel, Ezekiel, Jeremiás stb. A kérdések megválaszolásához elsősorban vallási, irodalmi, történelmi ismeretekre volt szükség. A vetélkedés során azonban kiváló megfigyelőképességről, kommunikációs készségről is tanúbizonyságot tehettek a versenyzők.

A vetélkedő első részében, emlékezve az 1938-ban Budapesten rendezett Eucharisztikus Világkongresszusra, az eseményeket, helyszíneket és néhány jeles résztvevő nevét kellett kitalálni. Számos versidézet is „kereste” szerzőjét, melyek tartalma Jézus Krisztushoz vagy Szűz Máriához kapcsolódott. Ezután két filmbejátszás következett, melyben Ferenc pápa és dr. Seregély István nyugalmazott érsek úr szavait hallhattuk. A kérdések a két neves személy gondolataihoz kapcsolódtak, melyre emlékezetből kellett válaszolni a versenyzőknek. Majd egy a Máté evangéliumából kapott szöveg kiegészítésére került sor, mely a rendszeres templomba járóknak egyáltalán nem okozott problémát, hiszen ezt a részletet sokszor hallhatjuk szentmiséken. Érdekes próbatétel volt az utolsó feladat. A csoportok egy-egy képviselőjének kétperces beszédet kellett tartani, melyben a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusra utazó zarándokokat kellett búcsúztatni, és felhívni figyelmüket az aznapi egyházi eseményekre. Végül a három legtöbb pontot elért csapat villámkérdésekre adott válaszokkal döntötte el a nyertesek sorrendjét, mindent vagy semmit alapon.

Összességében elmondhatjuk, hogy a változatos, nehezebb vagy könnyebb kérdésekre adott válaszokkal a fiatalok és a zsűri tagjai is hangulatos délelőtt részesei lehettek, a vetélkedőre készülve pedig sok új ismerettel gazdagodtak. Győzött a fotón látható Jónás csapat – Babinszki Tamás, Durucz Andrea, Vígh Nóra (Liska) az Izajás– Gunics Viktor, Iványi Rita, Urbán Mária (Nagyboldogasszony) és az Ezekiel csapat – Lukács Levente, Nagy Imre, Szabó Martin (Liska) előtt. A helyezettek természetesen jutalomban részesültek.

Szerző:
Szabó Jánosné
könyvtáros

Vélemény, hozzászólás?