Ezerhatszáz betöltetlen állás a Jászságban

Csütörtök délelőtt kilenc órakor nyitotta kapuit a tavaszi állásbörze, amelyre a hagyományokhoz híven a Déryné Rendezvényházban várta a munkáltatókat és az álláskeresőket a Járási Munkaügyi Hivatal Foglalkoztatási Osztálya.

Mintegy 1600 álláshelyet kínált a börze közel harminc kiállítója. Az állást hirdető standok mellett képzésekről, támogatásokról is tájékozódhattak az érdeklődők, akik bár sokan voltak, de a meghirdetett munkahelyek számához képest mégis csak töredéknyi volt a létszám. A jelenség jól tükrözi a Jászság munkaügyi helyzetét, a négy százalékos munkanélküliségi ráta mutatót. Jászberényben ez az arány még alacsonyabb, városunkban három százalék alatt van a regisztrált álláskeresők lakossághoz viszonyított aránya. A közfoglalkoztatottak száma közel húsz százalékkal csökkent az elmúlt időszakban.

Minderről már dr. Dobos Róbert járási hivatalvezető beszélt, miután Tóth János hivatalvezető a házigazda szerepében köszöntötte a megjelenteket, köztük Szabó Tamás polgármestert, Pócs János országgyűlési képviselőt, Vári Nagy Juditot a Jászapáti Járási Hivatal vezetőjét, dr. Németh Mónikát, a megyei kormányhivatal főosztályvezetőjét. A Jászság prosperáló, tőkeerős vállalatainak a börzén évről évre megjelenő képviselő azt jelzik, hogy a térség gazdasági fejlődése töretlen és fenntartható. A számok tükrében levont következtetések azt mutatják, hogy imponálók a munkaügyi mutatók. Az a fajta együttműködés és együttgondolkodás, amelyet az elmúlt időszakban magunk mögött tudhatunk továbbra is eredményeket biztosít számunkra. A komplexitáshoz hozzátartozik az államszervezet kapcsolódása a munkáltatókhoz. A versenyképesség fenntartása a cégek és az állam közös feladata.
Az egyén számára az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy stabil, megbízható munkahelyen legyen megfelelő munkája, megfelelő bérrel. – A fenti gondolattal nyitotta üdvözlő beszédét Szabó Tamás polgármester. A kínálat és a kereslet aránya a nagyfokú érdeklődés mellett is megnyugtató. A polgármester a város nevében köszönetet mondott a cégeknek aktivitásukért a munkaügyi központnak szervező munkájáért, mely ilyen módon is lehetővé teszi az érdekek egymásra találását.

Pócs János beszédében a 2010-es esztendőre utalt vissza, amikor a kormány célkitűzéseinek alappilléreként munkahelyteremtést ígért az országnak. Ma hazánkban hatvanezer betöltetlen állás van, s mint hallhattuk 1600 ember hiányzik a jászberényi munkaerőpiacról. A bérezés szempontjából a legjobb szakszervezet a foglalkoztatási túlkínálat, hiszen ilyen esetben nem a cég, hanem a munkavállaló dönti el hol van leginkább megbecsülve anyagilag és erkölcsileg. A gombamód szaporodó munkahelyek lehetőséget adnak, hogy mindenki saját elvárása szerint tudjon válogatni. A kormányzat a munkahellyel rendelkező családokat kiemelten támogatja. Mindenki munkája fontos és értékes, nincs különbség ki hol találja meg a megélhetést, mert a nemzet építéséhez mindenki munkájára szükség van. Minden fejlődés alapja a gazdasági fejlődés, melyet a munkavállalók végeznek. Önök, akik itt az állások reményében megjelentek, méltók az értékes munkavégzésre, a közfoglalkoztatás státuszából átlépni a vállalkozások termelő tevékenységébe – emelte ki a képviselő.

Az állásbörzén legnagyobb számban operátort, minőségellenőrt illetve gyártósori összeszerelőket kerestek a vállalkozók. A Magyar Honvédség kötelékébe is sok embert várnak, 100 álláshelyet hirdettek meg önkéntes tartalékos és szerződéses katonai munkakörökbe. A rendőrség ugyancsak száz embert keres határvédelemre. A kórházban szinte minden osztályon munkaerőhiánnyal küzdenek, asszisztenseket, szakápolókat keresnek. Szakmunkások hegesztő és lakatos munkakörben a legkeresettebbek. Technikusok, targoncavezetők, raktárosok is jó eséllyel találnak munkát Jászberényben. A Liska József iskolában kilenc tanári állás betöltetlen. A Carrier, a Samsung és a Thyssenkrupp mérnököket illetve mérnök gyakornokokat is vesz fel. Az állásbörzére ezúttal is érkeztek vidékről a kínálat és a kereslet sikeres egymásra találásának reményében. A következő statisztikai mutatókból majd kiderül milyen eredménnyel jártak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?