Elhunyt a megye egyik sakklegendája

Megrendülve értesültünk róla, hogy 2018. március 18-án 75 éves korában teljesen váratlanul, tragikus hirtelenséggel elveszítettük sakktársunkat, barátunkat Schrancz István sakkmestert.

Schrancz István szinte az egész életét meghatározta a sakk szeretete és művelése, bár viszonylag későn 14 évesen, középiskolás korában tanult meg sakkozni, a Nyugati pályaudvar várótermében, amikor nap, mint nap a gyáli vonatra várt. Ezekből a partikból és az autodidakta önképzéstől olyannyira felgyorsult a fejlődése, hogy 1962-ben már mesterjelölt és bekerült az ifjúsági válogatott keretébe. 1963-ban veretlenül megnyerte a Győrben megrendezett Magyar Ifjúsági bajnokságot, majd 1972-ben megszerezte a mesteri címet. Számos nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen, a Magyar Sakkéletben, illetve külföldi publikációkban is találkozhatunk a játszmáival. Sakk edzői képesítést szerzett a TF-en, majd később a sportvezetőit és szervezőit is. Az edzői képességét, tudását a gyakorlatban is hasznosította, sok fiatal sakkozó köszönhette neki sakk tudását, köztük mai nagymesterek, mesterek is. 1974-ben megnősült és házasságából két leánya született. Mindig is példás családapa volt, de ez mellett jutott energiája a versenysakkozásra is.

Mivel munkahelye Budapesten volt, főleg fővárosi együttesekben játszott. Ám döntő fordulatot hozott életében az 1977. május 23 és június 5. között rendezett mesterverseny Jászberényben. Ekkor már 2300 Élő pontja volt és olyan jól szerepelt a versenyen, hogy az akkori LEHEL Hűtőgépgyár sakk szakosztálya Jászberénybe hívta sakkozni, így 1978-ban családjával Jászberénybe költözött. A jászberényi csapat éljátékosa volt hosszú éveken át, amit csak néhány évre cserélt fel arra, hogy a Szolnoki Mezőgép NB-I-es csapatát erősítse. 1993-ban alapító tagja a Jászberényi (Szekuritás) Sakk Körnek és innentől már csak jászberényi színekben sakkozott. Játékára a kifinomult, pontos állás-értékelés és a könnyed elegancia volt a jellemző. A sakkozás mellett a munkahelyén is bizonyított: 1986-1989 között felsőfokú társadalombiztosítási végzettséget szerzett, és az Electrolux Társadalombiztosítási Osztályának vezetőjévé nevezték ki. Korrekt munkájával köztiszteletnek örvendett egészen 2005-ig, amikor is nyugdíjba ment. Nem sokkal később, 2010-ben a sakkversenyzést abbahagyta, de ezután is a sakkozás szerelmese maradt, csak más formában! Már 1962 óta a magyar levelezési sakkozás egyik meghatározó egyénisége és 1971-ben levelezési mesteri címet szerzett. A Senior nemzetközi mesteri címet pedig, 2001-ben az ICCF-től kapta meg. A 2002-ben, egyéni e-mail világbajnokságon a III. helyezést érte el.

Bár tudatában vagyunk vele, hogy szűkre szabott a földi létünk, mégis úgy érezzük, hogy nagy igazságtalanság történt: Schrancz Pista még sok-sok érdekes sakk partit játszhatott volna… Polgári búcsúztatója Jászberényben a Fehértói temetőben lesz március 23-án, pénteken 15.00-kor. Temetése pedig március 27-én, kedden 11.00-kor Gyálon a Táncsics Mihály utcai régi köztemetőben.

Sinka István

Vélemény, hozzászólás?