Borbély a városban

Aki sétálgatott mostanában Jászberény főterének utcáin, figyelmes lehetett néhány újdonságra, ami az üzlethelyiségeket illeti. Ilyen változás például a nemrég nyílt, úgynevezett Barbershop, melyet Hajnal Benedek, egy fiatal és tehetséges fodrász vezet a város szívében.

Hazánkban évtizedeken át senki sem űzte ezt a mesterséget, de úgy tűnik, hogy a férfi szépségápolás ezen területe felvirágozni látszik, ami jó hír az értékmentő, bátor vállalkozóknak. A borbély kifejezés a latin barba, azaz szakáll szóból ered és olyasvalakit jelöl, aki kellően jártas a hajvágásban, a borotválásban, sőt régebben még a fogászati beavatkozásokban és kisebb sebészeti műtétekben is. A háborús időkben ugyanis, a borbélyok a hadsereg köreiben nagy tiszteletnek örvendtek, mert számos alkalommal láttak el katonákat a táborokban. Majd az 1800-as években megjelentek a borbélyműhelyek, melyek a férfiak komoly találkozópontjai, bizalmas szentélyei lettek. Az orvosi hivatáskör véglegesítésével a borbélyok felhagytak a sebészkedéssel, és munkájuk már csak a hajnyírásra és a borotválkozásra korlátozódott. Később egy King C. Gilette nevű amerikai üzletember előállt a házi használatra készült borotvával, mely nemcsak a szakállviselet, de a borbély szerepének visszaszorulását is eredményezte. Azonban napjainkban valami megváltozott.

„Megfigyelhető, hogy a férfiak manapság már egyre igényesebbek, mind hajra mind szakállra. Úgymond divatos lett borbélyhoz járni, hiszen ehhez hozzákapcsolódik egyfajta rituálé is. Itt megisznak egy viszkit, beszélgetnek, szakértő kezek vágják le a hajukat. Ennek van egyfajta hangulata.” – mondja Benedek, aki a borbélyüzlet hatalmas karosszékében ülve elárulja, nem véletlenül választotta ezt a klasszikus, régi korokat idéző designt. A sötétbarna festékkel borított helyiség, a kényelmes bőrfotelokkal és az elegáns berendezéssel valóban azt az érzést kelti, mintha egy elit férfiklubban volnánk, mint utólag megtudhattam, én illegálisan, ugyanis nők nem tehetik be a lábukat. Azok a férfiak, akik szeretnének magukra szánni egy kényeztető félórát választhatnak a különféle szolgáltatások közül: hajvágás, szakálligazítás, szakállfestés, vagy az igazi tradicionális forrótörölközős borotválás.

„Vannak még olyan régi öregek, akik tudják és tanítják is ezt a mesterséget. Volt szerencsém tanulni tőlük, így elsajátíthattam a különböző mozdulatokat, lendületeket, amit ha beletesz az ember, akkor sokkal stílusosabb lesz a borotválás.” – feleli arra a kérdésre, miként is lehet egy ilyen letűnt szakmát manapság elsajátítani.

„Én egyébként gyűjtöm is a korhű kellékeket, szerszámokat. Már az édesapám is fodrász volt, tőle nagyon sok régi eszköz rám maradt. Gyakorlatilag az egész gyerekkoromat fodrászatban töltöttem, aztán a későbbiekben szakosodtam.” – emlékszik vissza Benedek, aki már több mint nyolc éve elkötelezett képviselője ennek a területnek és országszerte számos saját üzlete van.

„Nagyon sok vidéki város szóba került, amikor egy barátom javaslatára végül Jászberényt választottam, hiszen hatalmas vonzáskörzettel rendelkezik. Itt nagyon sok férfi-női fodrászat van, de talán csak egy, ami úgy kimondottan férfifodrászatnak mondható. Mi azonban nagy hangsúlyt fektetünk a hajvágásokra, a szép, letisztult átmenetekre valamint a tűéles kontúrvonalakra. Ezeket vidéken nem igazán kapják meg az emberek, viszont igényük lenne rá, tehát úgy hiszem, egy piaci rést sikerült kitöltenünk.”

Benedek számára azonban ez nem pusztán munka. Nagy örömmel képviseli a szakmát a televízióban, vagy az olyan megmozdulásokon, mint például az „ingyen hajvágás hajléktalanoknak” akció, ami pár éve nagy sajtóvisszhangot kapott.

„Az ötlet Hunyadi Márkó barátomé volt. Fogtuk magunkat, kimentünk az utcára és megcsináltuk a hajukat olyan embereknek, akik nem tehetik meg, hogy pénzért cserébe vegyenek igénybe ilyen szolgáltatásokat. Már korábban is megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék segíteni másokon, és hát nem az a legjobb, ha azokon segítek, akik rászorulnak?” – magyarázza, miközben már nyílik is az ajtó, és egy kissé borostás vendég véget is vet a beszélgetésünknek.

Úgy tűnik tehát, hogy a férfiak ízlése visszakanyarodott a klasszikus elegancia irányába, és rádöbbentek, hogy nekik is szükségük van egy olyan helyre, ahol nem kell csavarókban ülő hölgyek között feszengeniük, ha némi szakértelemre vágynak. Napjainkban már nem meglepő, ha egy hosszú szakáll ápolt, vagy festett, ahogy az sem, hogy a férfiak hajára is ugyanúgy ráférnek a kozmetikai termékek. A borbély szakma voltaképpen virágkorát éli, és talán ennek az új korszaknak már nem is lesz olyan hamar vége.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?