Öreg néne titkos élete

Hangos kacagásból nem volt hiány március első hétvégéjén, amikor az ismert szerzőpáros, Horváth Krisztián és Moravetz Levente közös előadását, az Örömlányok Végnapjai című zenés vígjátékot láthatta a közönség a Lehel Film-Színházban.

Az élmény szinte borítékolható volt, hiszen a terem minden zugát benépesítő közönség egy számos kiváló színészt felvonultató előadásra válthatott jegyet szombat este. A történet mintha már ismerős volna valahonnan, de a látszat néha csal, így a darab helyszínéül szolgáló mátraaljai kisfaluban is, ahol senki sem az, akinek látszik. Itt lakik ugyanis Csöpike néni, akinek eseménytelenül telnek a napjai, ezért úgy dönt, megalapítja az igen sokrétű szolgáltatásokkal üzemelő Csöpike Betéti Társaságot, röviden Csöcsi Bt-t. Egészen idáig tényleg minden olyan, mint a mesében, ám mint korábban utaltunk rá, a látszat néha csal. A darabból csakhamar kiderül, hogy a jósláson, ezoterikus tanácsadáson és lelki segélyvonalon túl, a cég telefonos ügyfélkapcsolatának utolsó gombját lenyomva, az egyéb szolgáltatások opcióba még sok minden belefér.

A prostituáltakat futtató cég feje maga a kettős életet élő Csöpi néni (Dévényi Ildikó), aki az álcázás nagymestere, hiszen egyszerre keresi a helyi orvos, a rövidlátó Rajnai doktor (Szőke Zoltán) kegyeit és játssza el az öreg és gyámoltalan nénit rendőr unokaöccsének, Ottokárnak (László Csaba). Szerencsére az unokaöcs ritkán jár a faluban, ezért a mozgalmas hétköznapok zavartalanul telnek: mindig van elég sólet a kamrában, kútvíznek álcázott pálinka a hűtőben, porcukor a palacsintához és némi hiány itt-ott a költségvetésben. Mindössze egy új, zsebpénzét kiegészíteni vágyó lány, Lilu (Fábián Anita) kavarja fel az állóvizet, de, csak mert bővíteni kívánja a kurtizán vállalat szemrevaló tagjainak számát.

Aztán egy nap minden a feje tetejére áll. Ottokár hevesen újságolja a vörös kombiné fölé otthonkát húzott Csöpi tántinak, hogy valaki lányokat futtat a faluban. A rendőrség rögvest nyomozásba kezd, hogy felderítse a kétes hírű vállalkozást, és az üggyel nem kisebb ember bíznak meg, mint épp Ottokár ezredest, aki Rajnai doktort használja csaléteknek. Ettől a ponttól kezdve természetesen félreértések sorozata és sikamlós helyzetkomikumok szövik át a darabot, melyben Fodor Zsóka fergeteges, korát meghazudtoló jutalomjátékának lehetünk tanúi.

A gondosan gyűjtögetett sóletből, miután mindenkit a boltba küldetnek, aki épp rosszkor van rossz helyen, hirtelen több kartonnyi, még a porcukorból két jelenettel később már palacsintába kevert tudatmódosító szer lesz, amivel az egyik örömlányt akarták csőbe húzni. Lesz hirtelen egy akció közben szívrohamot kapott doktorunk, egy váratlanul felbukkanó unokánk – aki barátnőjeként épp Lilut, az újdonsült kurtizánt viszi bemutatni –, és a darab vége felé Csöpi néni hírneve is kezd befeketedni.

Végül persze ahelyett, hogy minden tisztázódna, ha lehet, csak még inkább összegabalyodik. Az utolsó jelenet a darab egészéhez méltón, egy jól időzített, szellemes bevonulással zárul, melyben Fodor Zsókát – mindannyiunk Magdi anyusát –, olyan karakterként láthatjuk, mint ahogy korábban még sohasem. Eme kényes témát bemutató, számtalan humorforrást magába foglaló történet után lehet, hogy gyakrabban a körmére nézünk majd Mátraalján lakó, szegény öreg nénénknek.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?