Galériabusszal Thorma János nyomában

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria 2004 óta már számos Galériabuszos kirándulást szervezett, melyek során látogatást tettek gödöllői, szentendrei, szolnoki és több budapesti múzeumban is. Idén március 3-án a kiskunhalasi Thorma János Múzeumba látogattunk el.

A festőt múzeumunk is számon tartja, hiszen a Kiskunhalason született művész 1871-1884-ig Jászberényben élt és a helyi gimnáziumban folytatta tanulmányait. A Nagybányai Művésztelep egyik alapítójának a város 2001-ben állíttatott emléktáblát a Lehel Vezér Gimnázium falán.

A Thorma Galériába lépve a festő drámai korszakából származó, fiatalkori önarcképe fogadott minket. Kronológiai sorrend szerint haladva először a művész olyan alkotásait láthattuk, melyek az akadémiai képzés stílusjegyeit mutatják magukon: két gipszszoborról készült portréját – melyeket Székely Bertalan tanítványaként készített a Mintarajziskolában –, a naturalizmus jegyeit hordozó, A Berki házaspár című festményét és erős fény-árnyék kontrasztra épülő alkotásait. A tárlatvezetés során megtudtuk, hogy egy másik kötődési pontot is találhatunk városunkkal, hiszen ott láthatjuk annak a Cigányutca című képnek az egyik jelenetét, melynek egy másik kivágott részletét a Szikra Galériában Női portré címmel őriznek. A Húsvéti kenyérszentelés című, temperával készült festménye vezetett át minket Thorma oldottabb, fénnyel telített vásznai közé. Több friss, vázlatos alkotása a nagybányai korszakból származik. Az ottani tájat és a művész egyik kedvelt témáját, a formás női idomokat az impresszionistákra jellemző plein air stílusban láthattuk megjelenni a festményeken.

A belső teremben valóban méltó helyet kapott az a két monumentális, történelmi témájú alkotása, melyek Thormát a köztudatban is ismertté tették. A Talpra magyar! című tablója mellett elhelyezett kompozíciós vázlatai és színtanulmányai az aprólékos, megszállott tervezői munkáról tanúskodtak számunkra. Szemben helyezték el az aradi vértanúknak emléket állító, megrendítő jelenetet ábrázoló festményét. A Thorma életművet bemutató földszinti rész után, az alagsori kiállítótérben a nagybányai művészetet bemutató Bay Gyűjteményt tekintettük meg. Az értékes műveket – több mint fél évszázados gyűjtés után – az erdélyi származású orvosházaspár, Bay Miklós és felesége ajánlotta fel a településnek. A 35 alkotó 60 festményét és 9 szobrát végignézve nyomon követhettük a művésztelep különböző nemzedékeinek munkásságát, témák szerinti csoportosításban.

A Thorma János Múzeum kiállításainak megtekintése után szabadprogramként a Csipkeház és Csipkemúzeum épületében betekintést nyertünk a halasi csipke készítésének rejtelmeibe.
A jó hangulatú, élményekben és információkban gazdag kiránduláson már a következő úti cél is körvonalazódott: a bujáki Glatz Oszkár kiállítás megtekintésére invitálják majd az érdeklődőket a múzeum munkatársai.

Szerző: Kerekné Mihalik Judit

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?