Egy községi plébánia élete

A jászberényi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) csoport február 19-én, hétfőn tartotta legutóbbi rendezvényét, ahová ezúttal több előadó is érkezett.

Az esemény hagyományosan közös imával kezdődött Szántó József c. apátplébános, a KÉSZ lelki vezetőjének irányításával. Majd Vargáné Deme Katalin elnök asszony köszöntötte az egybegyűlteket, a tagokat és más érdeklődőket.

Soós Tamás érseki tanácsos c. esperes szólt ezt követően a jelenlévőkhöz, aki a Jászalsószentgyörgyi Szentháromság Plébánia plébánosa, illetve még több jászsági településen lát el papi szolgálatot. Ezekről is beszélt hétfőn este. Előadóként üdvözölhette a csoport Vígh Miklósné Berecz Máriát, a jászalsószentgyörgyi KÉSZ csoport elnökét és Tóth Annamáriát, az ottani Karitász csoport vezetőjét.

Soós Tamás atya fiatalos – idén tölti a 40. életévét –, lendülettel kezdte előadását. Bevezetésként arról szólt, hogy a pap, plébános szavak hallatán az embereknek vagy valami pozitív élmény jut eszükbe, vagy negatív. Szembesülni kell egy papnak is a való világgal, vele szemben is nagyon sok elvárása van a híveknek, amelynek igyekezni kell megfelelni. Ők sem tökéletesek, de próbálnak alakulni. Elmondta: a papnak is véges a türelme, hiszen ő is ember. A világi Krisztus hívőknek nagyobb teret kell adni a szellem, a lélek művelésére.

2004-ben szentelték pappá Füzesabonyban, majd káplánként Gyöngyösre került, onnan titkárként Egerbe, ahol két esztendőt töltött. Erdőtelken, Tenken is szolgált plébánosként, ezt követően került Jászalszószentgyörgyre. Emellett Alattyánon, Jászboldogházán és Jánoshidán is lát el szolgálatot.

A plébánia életébe adott bepillantást Soós Tamás atya, aki arról is szólt, hogy Alsószentgyörgyön is vannak évente ismétlődő rendezvények, ilyen egyebek mellett a Keresztény bál. Katolikus iskola is működik a faluban, ahová több mint 300 gyermek jár, mintegy 30 pedagógus oktatja őket. Számukra is rendeznek lelki napot, lelki gyakorlatot, búcsút, keresztelőket, egyházi ünnepeket szintén tartanak. Éves zarándoklatok is szerveződnek az atya közreműködésével.

Hallhattuk: a falusi plébánia élete nagyon színes, áldozatos, hiszen egy kis településen szinte mindenki ismer mindenkit, ebben a közegben kell együttműködni eredményesen, és a jó kapcsolatot ápolni a hívekkel, az önkormányzattal.

A folytatásban Tóth Annamária mutatta be a jászalsószentgyörgyi Karitász csoport életét, mint a közösség vezetője. A csoport 2009-ben alakult, ő 2012-től látja el a vezetői szerepet, ami mellett védőnőként dolgozik. Sok hátrányos helyzetű családdal van kapcsolata a szakmájából adódóan, akiknek igyekszik segíteni, ugyanakkor próbál hatni a rászorulókra, hogy ők is tegyenek, merjenek tenni a változás érdekében.

Elhangzott, hogy a Karitász csoport 17 taggal működik, vegyes korosztállyal, jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal, a gyermekjóléti szolgálattal, és az idősek otthonával is.

Végül Vígh Miklósné Berecz Mária szólt a jelenlévőkhöz, aki elmondta, hogy a jászalsószentgyörgyi KÉSZ csoport 2012-ben csatlakozott az országos egyesülethez. Nagyon fontosnak tartják a lelki, szellemi igényességet, az egyházi hit gyakorlását, nemcsak a templom falain belül. Számos programot szerveznek. Igyekeznek tenni azért, hogy az emberek hittel, békével, szeretettel forduljanak egymáshoz.

Az est közös ismerkedéssel, beszélgetéssel zárult hétfőn este a Szent István Házban.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?