Műfajok, hangszerek és nemzetek kavalkádja

Az idén hatvanéves Palotásy János Zeneiskola ifjú művésztanárai adtak a megszokottól eltérő hangversenyt, melyben a klasszikus darabok bemutatása mellett az improvizatív műfaj rejtelmeibe is beavatták a hallgatóságot a különféle hangszerek felvonultatása mellett.

A március 2-i hangversenyre a várva várt tavaszi madárcsicsergés helyett zord hideg és szállingózó hópihék kísérték az érdeklődőket a Déryné Rendezvényházba, ahol annál tavasziasabb, pezsdítőbb hangulatban lehetett részük. Nem csoda, hiszen az ifjú, még pályájuk elején járó művésztanárok lelkesedése töretlen és felfelé ívelő, ahogy ez az estre is jellemző volt.

A konferansszié szerepét Sas Dániel, a zeneiskola pedagógusa vállalta fel, s elsőként egy barokk művet vezetett fel, amelyet Marjovszky Endre nagybőgőn szólaltatott meg. Az angol darabot követően az orosz romantikába kóstolhatott bele a hallgatóság Nagy Dávid előadásában, de ezúttal nem a tőle megszokott vadászkürtön, hanem zongorán. Tovább haladva időben és térben, Földvári István spanyol muzsikát pengetett gitáron, majd ismét Nagy Dávid játékát hallhattuk, de már kürtön. A klasszikus zeneszerző, Joseph Haydn esz-dúr szonátájának első tételét Sas Dániel adott elő zongorán, amely úgy szólt, akár egy opera nyitány. A koncert felénél toppant be egy ritkán látott és hallott, de annál különlegesebb hangszerrel Atyimó Ferenc, aki elsőként egy Mendelssohn darabot játszott tubán.

A klasszikusok és az improvizatív jellegű darabok közötti átmenetként Sas Dániel Bartók gyűjtéséből erdélyi népdalokra improvizált, majd áttérve az improvizatív műfajok világába, Malakuczi Bencétől hallhattunk jazz-funk-ot dobon. S mielőtt még Oláh Roland vette volna át a ütőket, hogy Diana Krall egyik szerzeménye alá üsse az ütemet, Sas Dániel némileg szétszedve a zongorát Chick Corea világhírű jazz zongorista spanyolos darabját mutatta be. A zárószám igen mozgalmasra sikerült, melyben Atyimó Ferenc tubán, Sas Dániel zongorán remekelt, s a vastaps után a ráadás közös improvizációjuk is nagy sikert aratott.

Az egytől egyig precíz és virtuóz előadásokban nemcsak az adott mű kottában lejegyzett hangjegyeit adták vissza a zeneszerző által megálmodott módon, hanem ki-ki belevitte saját egyéniségét, szívét-lelkét. Talán egy hajszálnyit azért mégis kiemelkedett a jászberényi közönség előtt felcseperedő Sas Dani, pardon, Sas Dániel tanár úr, aki a konferanszié szerepe mellett zongorakíséretet is vállalt saját előadásai mellett.

Talán az egész hallgatóság nevében mondhatom, hogy kitűzött céljukat túl is teljesítették a fiúk, hiszen változatos, színes repertoárjukban nemcsak bemutatták a klasszikustól a jazzig ívelő zenei vonulatokat, de mindazt szívvel-lélekkel tették, igazi örömzene volt az övék. A szárnyaik alatt cseperedő növendékek így a zene szeretetét is észrevétlenül el tudják majd sajátítani a kötelező darabokon túl.

Az emlékév hangversenysorozatának következő alkalma április 13-án, pénteken lesz, amikor Sas Dániel zongoraművész, a zeneiskola tanára ad majd önálló estet.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?