Mesék felnőtteknek

Nőnapon Bukovics János apci mesemondótól hallhattunk pajzán népmeséket a Jászberényi Városi Könyvtárban. A meseest szépszámú tömeget vonzott, és biztosan nem bánta meg, aki ellátogatott a rendezvényre.

Elsőként Parti Csaba, a könyvtár munkatársa köszöntötte a nőket, Szív Ernő regényének részletével a Hogyan csábítsunk el egy könyvtáros kisasszonyt? című könyvből.

A humoros idézettel megalapozta a jókedvet, így nem volt nehéz dolga Bukovics János mesemondónak, aki már oldottabb hangulatban kezdhette pajzán történeteit. Persze nem kell rosszra gondolni, hiszen szép magyar anyanyelvünkkel annyi féleképpen kifejezhetjük a pajkos mondanivalót. Gondolnánk, hogy az együttlétet úgyis elmondhatjuk, hogy az aranymadár berepül az aranyfészekbe? Pedig de, ugyanis a népmesék teli vannak szimbólummal, ami egyből nem közönségessé, hanem szórakoztatóvá teszi a történetet. Ehhez persze kell egy jó mesélő, mint Bukovics János, aki nem szégyenlősködik, ha meséről van szó.

Nem is csoda, hiszen gyermekkora óta mesél. Tudását később a Hagyományok Háza mesekurzusán bővítette, majd 2010-től saját maga is elkezdett meséket gyűjteni a régiektől. Elmondása szerint sajnos nagyon kevesen foglalkoznak ezzel, holott régen, a téli estéknek nélkülözhetetlen kelléke volt a mese. Nem véletlen, hogy ezek a történetek kezdetben nem gyermekeknek, hanem felnőtteknek íródtak, így a mai tündérmesék alapja hol horrorisztikus, hol pajzán történetekre épül.

Nőnap alkalmából az utóbbi témában öt élőszavas mesét hozott a mesemondó, bujasággal, humorral és csattanóval fűszerezve. Aki lemaradt volna, az a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon pótolhatja, mert higgyék el, megéri mesét hallgatni és tovább mondani!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?