Rekordszámú jelölt indulhat

Március 5-én, hétfőn 16 órakor lezárult az április 8-i parlamenti választások jelöltállító időszaka.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es számú Országgyűlési Egyéni Választó Kerülete (OEVK) jászberényi székhellyel lefedi a Jászságot. A jelöltállításhoz szükséges ajánlóíveket negyvenegyen (!) vették át a választási iroda munkatársaitól. Már az első napon a délutáni órákban több mint 3000 ajánlót tartalmazó íveket adott le Pócs János, és nagyon gyors volt Eszes Béla is, így őket nyilvánította leghamarabb jelöltté – az ajánlóívek ellenőrzését követően – a Választási Bizottság.

Ugyanakkor még pénteken is volt, aki ajánlóíveket igényelt és a jelek szerint utolsó pillanatig gyűjtötték számosan az ajánlásokat, hiszen tizennégyen a hétfő délutáni zárást nem sokkal megelőzően nyújtották be az összegyűjtött íveket.

Végülis harmincegyen gyűjtötték össze és adták be a jelöltté váláshoz szükséges legalább ötszáz ajánlást. Ezek ellenőrzésére ugyancsak három nap áll a Választási Bizottság rendelkezésére. Így a választásokon induló jászsági egyéni jelöltek száma a péntek délután három órakor kezdődő bizottsági ülésen derül majd ki.

Amennyiben minden jelölt leadott ajánlóíve meghaladja az érvényes és szabályos ötszáz állampolgári ajánlási számot, akkor maximálisan harmincegy induló neve kerülhet fel a szavazólapra vagy talán helyesebb lenne azt írni, hogy a szavazó szalagra.

Mindenesetre a hétfői ülésen a sajtó nyilvánossága előtt megtörtént a szavazólapra felkerülő nevek sorrendjének kisorsolása. Ez a sorrend egymáshoz viszonyítva már nem változhat. Amennyiben valaki a feltételeket mégsem tudta teljesíteni, úgy természetesen nem kerül fel a szavazólistára, így a kisorsolt számok „összecsúsznak”, de a helyezések a jelöltek között nem változnak.

Azt már most megállapíthatjuk, hogy a Jászságban a rendszerváltozás óta még soha nem volt ekkora érdeklődés a jelöltség iránt. Ez akkor is igaz, ha az utolsó pillanatokban bejelentkező 14 jelölt egyike sem tudná felmutatni az ötszáz érvényes ajánlást, hiszen tízen már jogerősen nyilvántartásba vannak véve, heten jogerőre emelkedésre várnak, tehát tizenheten már biztosan felkerülnek a szavazólapra, ami már így is rekordot jelent. Így tisztán matematikai megközelítésben, 17 és 31 között lehet a jászsági jelöltek száma.

Egy hét múlva már tisztul a kép, ám a jelöltek közül azt követően is visszaléphet bárki egyéni vagy politikai megfontolásból egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?