Kormányfői látogatás – Megépül az elkerülő út

Március 2-án, pénteken gazdag jászsági látogatást szerveztek Orbán Viktor miniszterelnöknek. Délelőtt a Thyssenkrupp cég gyáravatóján vett részt Jászfényszarun, majd ezt követően a Jászság fővárosába látogatott, ahol találkozott a térség polgármestereivel, akiket aktuális kérdésekről tájékoztatott, majd hatszemközti megbeszélést folytatott Pócs Jánossal, a Jászság parlamenti képviselőjével és Szabó Tamással Jászberény város polgármesterével a térség legégetőbb kérdéseiről.

Már a délelőtti program is jelentős volt gazdasági értelemben, hiszen a jászfényszarui gyár a magyar kormány tíz és félmilliárd forintos támogatásával 33,5 milliárd forintból zöldmezős beruházásként épült meg ötszáz új munkahelyet teremtve az elkövetkező két évben. Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy Jászfényszarun most egy olyan üzemet adnak át, amely a világ legmodernebb gyárai közé fog tartozni. Elismeréssel szólt a kisváros korszerű ipart vonzó várospolitikájáról és a német cég döntéséről, hogy itt települt le. A pozitív jövő felvázolása sem feledtethette el azonban vele a fenyegető aktuálpolitikai vonatkozásokat. Így fogalmazott. „Minden beruházásnak, minden itt létrejött munkahelynek, minden városfejlesztésnek – Jászfényszaru rohamos fejlődésének is –, csak akkor van értelme, az csak akkor lesz tartós, ha Magyarországot meg tudjuk védeni és meg tudjuk tartani olyan országnak, amilyennek mi azt szeretjük. Ha nem maradunk magyarok, ha Magyarország nem marad magyar ország, a fejlesztéseink nem fognak bennünket szolgálni. Jászberényben a miniszterelnököt a Hold utcai országgyűlési képviselői iroda zsúfolásig megtelt termében fogadták. A miniszterelnök a térség polgármestereit az ország előtt álló legfontosabb feladatokról tájékoztatta, és a speciális jászsági helyzetről tájékozódott.
Az információcsere motorjai Pócs János és Szabó Tamás voltak, akikkel több, majdhogynem szó szerint égető jászsági kérdésről beszéltek.

A gondok nem csak Jászberény és környéke lakóinak okoznak nehézséget és bosszúságot, de a gazdaság szereplőit is akadályozzák a fejlődésben, a napi termelő munkájukban. Olvasóink hosszú évek óta tudják, melyek ezek a problémák. Természetesen az elkerülő útról van szó elsősorban, aminek megépítéséről évtizede álmodunk. A miniszterelnök most határozott ígéretet tett, amit a sajtónak is megerősített:

„Korábban szántunk erre jó néhány milliárd forintot. Végül is úgy döntöttünk, hogy először megépítjük azt az utat – vagy följavítjuk és megerősítjük –, ami innen Hatvan irányába megy. Ez több mint hat milliárd forint. Ha a Jóisten engedi, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor ez a munka még ebben a hónapban meg tud indulni. Abban a pillanatban, ahogy megindul ennek az útnak az építése, megszületik a kormánydöntés az elkerülőről. Az elkerülő elő van készítve, a terveket megcsináltattuk, kifizettük, az előkészítő munkát elvégeztük. Tehát, amint megkezdődik a másik út építése, rögtön meg lesz a kormányzati kijelölő döntés arról a 6-7 milliárd forintról, ami az elkerülő hiányzó részéhez kell. És annak a munkálatai is meg fognak indulni ebben az évben még. Tehát én ez ügyben nemcsak, hogy bizakodó vagyok, de miután megígértük korábban, hogy meg fogjuk csinálni, ezt még ebben az évben látni fogják az emberek.”

A miniszterelnök elmondta véleményét Jászberény megyei jogú várossá nyilvánításáról is. Kifejtette, a település megérdemli a rangot, jár neki.

Vélemény, hozzászólás?