Zengve szállt a zsoltár szava

Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre határokon innen és túl a 25 órás össznemzeti Wass Albert-felolvasás február utolsó péntekén este 6 órától a következő szombat estig. A határokat eltüntető szépirodalmi ünnephez Jászberény első alkalommal csatlakozott szombaton 9-től délután 1 óráig a Városi Könyvtár kamaratermében.

Az erdélyi írófejedelem születésének 110. évfordulóján 58 helyszínen rajtolt a művészeti kezdeményezés, ezúttal nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a tengerentúlon is. New York, Miami, Calgary magyar közösségein át az erdélyi Marosvásárhelyig és a Felvidéken becsatlakozó Érsekújvárig, az anyaországban Sárospataktól kezdve Kaposvárig hangolódtak egymásra és közös értékeinkre a felolvasók. A Jászságot Jászfényszaru és Jászberény képviselte a magyar összefogás és a magyar szellemiség erősítésének jegyében.

A kezdeményezés olyan céllal indult több mint egy évtizede, hogy megismertesse és továbbadja azt a tüzet, amelyet Wass Albert író Erdélyben, majd hosszú évtizedeken keresztül a tengerentúlon emigrációban táplált fáradhatatlan munkával a nemzeti ügyért. A felolvasó maraton olyan ösztönző erővel is bír, hogy legyen egy olyan, az egész világ magyarságát átölelő felolvasói kör, akik a magyar szellemiség megerősítésén és öntudatunk felélesztésén egyszerre, egy időben dolgoznak.

A hatalmas életmű szövegeiből kirajzolódik az a hagyaték, őseink szellemi öröksége, amely iránytűként és vezérelvként szolgálhat mindannyiunknak, akik ebbe a nemzetbe születtünk. Az írások üzenete szerint mély megtartó erő, bölcsesség és szeretet rajzolódik ki a Szent Korona képi világában, történelmi alkotmányunkban, a pálosok munkásságában, a rábaközi táltosok tudásában, népszokásainkban, népművészetünkben, népmeséinkben, táncainkban, nyelvünkben, őseink rovásírásában, és a pusztító történelmi viharok után a mindig újrakezdés lendületében. Ez az őstudás és egészséges gondolkodási minta, mintegy mérföldkő és viszonyítási pont életünk bármely szakaszában elérhető és segít eligazodni, újrakezdeni, élni. Az egész társadalomnak megújuló erőt tudna adni, ha erre építkezik.

A jászberényi felolvasáson prózai és lírai szövegrészletek egyaránt felcsendültek ebből az örökségből. Az ikonikus műveken túl – Üzenet haza, Hontalanság hitvallása, Adjátok vissza a hegyeimet! – kevésbé ismert regényrészletek, novellák, versek, aforizmák is elhangzottak. Az egyéni kezdeményezésre alakuló kis közösséghez – az ötletgazda Tóth István volt – csatlakoztak a Nagyboldogasszony iskola 8. osztályosai és a Liska József Katolikus Középiskola 11. e osztályos diákjai is.

A remények szerint sikerül Jászberényben is létrehozni olyan gondolkodó és olvasó közösséget, akik vallják, hogy a magyar örökség elpusztíthatatlan, fénye képes betölteni a Kárpát-medencét új erővel és lendülettel megtöltve azt, a többi népnek is irányt tud mutatni és segít újjáteremteni az elveszett összhangot a természettel.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?