Hit és művészet

Demeter István pap, költő és festő önéletrajzi írásának második kötetét mutatta be Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész február 22-én, a csütörtöki múzeumi klubdélutánon.

Demeter István papköltő neve ismerősen cseng, hiszen egy évvel ezelőtt januárban szintén a Hamza Múzeum által szervezett klubdélutánon hallhattunk róla. Egy év múltán megjelent a lelkész második kötete, melyben saját írásait, vallomásait ismerhetjük meg.

A jászapáti születésű Demeter István négyéves korában maradt félárván három testvérével együtt. A hányatott sors végig kísérte életét, hiszen apja elvesztése és a háború kegyetlensége meghatározta későbbi éveit.

Papi tanulmányait Egerben végezte, majd 1938-ban Jászapátin szentelték fel egyházi szolgálatra. Az ezt követő évben, huszonöt évesen kapta meg katonai behívóját, mely az útlevelet jelentette a szörnyűségek világába. „A háború ideológiája sötét és veszedelmes szellemi alultápláltság” – vallott róla írásában.

Hétköznapjait beárnyékolta a pusztítás és a halál folytonos jelenléte, ám tudatában mindig szilárd és elkötelezett maradt hite iránt. Erről így írt feljegyzésében: „A pap gyónása közérdek, megérzik rajtam.”

A háborús élmények művészetében is visszaköszöntek, hiszen a formavilág és a sötét színhasználat árulkodik az ott átélt rettegésről, halálközeli élményeiről. Festészetében modern, vegyes technikát használt, képeit főként akvarellfestékkel készítette. A mintegy 26.000 képéből 6000 darab maradt fenn, ebből 5000-et ma is őriz a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény, melyekből néhányat fényképeken mi is megtekinthettünk Farkas-Gattyán Adrienn Zóra előadásán.

A klubdélután hangulatát az előadás utáni beszélgetés tette teljessé, melyen többen vásároltak is az újonnan kiadott kötetből.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?