Olgyay-kép a hónap műtárgya

A hónap műtárgya képzőművészeti sorozat márciusi bemutatóján, egy téli témájú festmény, Olgyay Ferenc Tél a hegyen című olaj képét ismerhetik meg az érdeklődő művészetkedvelők.

Olgyay Ferenc 1872-ben született Jászberényben. Budapesten és Münchenben folytatott festészeti tanulmányokat. Hazatérve Szolnokra ment, ott a Szolnoki művésztelep alapító mestereinek egyike volt. 1893–95 közt részt vett Vágó Pállal és Mednyánszky Lászlóval együtt a Feszty-körkép megalkotásában. 1905-ben elnyerte az állami nagy aranyérmet. 1907-ben csatlakozott a MIÉNK képzőművészeti csoportosuláshoz, majd Iványi-Grünwald Béla hívására a Kecskeméti művésztelepre ment festeni, nyaranként felelősségteljes rajz-, ill. festőtanári munkát vállalt, korrigált a művésztelep tanfolyamain. A kecskeméti telep szecessziós stílust követő festőivel szembefordult, végül 1914-ben elhagyta a telepet. Sárváron szervezett képzőművészeti iskolát festészet iránt érdeklődők részére, majd 1920-ban Budapestre költözött. 1921-ben csatlakozott a Benczúr Társasághoz. Műveit a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de festményeinek számosabb része magántulajdonban van.

Festészetének korai időszaka a francia impresszionisták hatását mutatja, képei a természet elmélyedt tanulmányozására vallanak. Műfaj tekintetében többnyire tájképeket festett, gyakran alakokkal, állatokkal. Egyedi alkotásai a természet beható tanulmányozásáról árulkodnak, fő motívumait is innét merítette. Legértékesebbek realista szemléletű, széles előadású alföldi tájképei.

Tájképfestészetének egy szép alkotását, ami Tél a hegyen címet viseli, választották a hónap műtárgya márciusi bemutatójára. Olgyay Ferenc munkásságát és festményét Farkas-Gattyán Adrienn Zóra, a Hamza Múzeum művészettörténésze ajánlják az érdeklődők figyelmébe, március 6-án, kedden 17 órától a Szikra Galériában.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?