Gyertyagyújtás az áldozatokért

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk február 23-án, péntek délután a Táncsics utcai emléktáblánál. A gyászünnepségen Pócs János országgyűlési képviselő ünnepi beszéddel emlékezett, majd Mező István református lelkész mondott imádságot.

Magyarországon százezrek életét vette el a kommunista rendszer és ártatlanokat döntött nyomorba a zsarnokság és az önkényuralom. Február 25-én országszerte a kommunizmus mártírjaira emlékezünk.

– Olyan családokban nőttünk fel, ahol a kommunista szónak nem sok becsülete volt. A szó a hazugság, az önkény, a cinizmus, a kegyetlenség, a gazdasági-, nemzeti katasztrófa szinonimája volt. Dacára a május elseji mustáros kolbászának, a fényes felvonulásoknak, vagy a csillebérci úttörőtábor kötelező kacagásának, zsarnokság szivárgott az otthonokba. A lesötétített autókkal érkezett bőrkabátosok által betört ajtókon beivódott az emberek életébe a zsarnokság. – utalt Pócs János országgyűlési képviselő a tragikus események sorára, mely akkor nap mint nap előfordult a családokban.

A diktatúra mindenkitől elvett valamit. Sokaktól munkájuk gyümölcsét, anyagi javaikat, ugyanakkor sokaktól a hitet és a reményt is. Még mindig érezhetjük a kommunizmus hatását szüleink és nagyszüleink örökségén. Nekünk az a feladatunk, hogy a múlt történéseit ne eméssze a múlandóság, hanem emlékezzünk és tisztelegjünk a mártírok előtt. Erről beszélt a továbbiakban Pócs János, majd azzal zárta beszédét, hogy ugyan ma Magyarország nem zsarolható, de kötelességünk tenni az ország szabadságáért.

Ezután Mező István református lelkész szólt az egybegyűltekhez. „Ezen a napon elsősorban emlékezni kell, hiszen a történelem az élet tanítómestere. Másodszor emlékeztetni kell, hogy ne ismétlődhessen meg soha a Gulag!..” Végül hangsúlyozta, hogy imádkoznunk kell a város vezetőiért, hogy békében élhessünk azon a helyen, amit Isten rendelt számunkra.

A közös imádkozás után az emléktábla alatt elsőként Szatmári Antalné alpolgármester asszony helyezte el koszorúját a város nevében, majd a pártok és a civil szervezetek koszorúztak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?