Klapkások filmes sikere

Internetes történelmi vetélkedőn a Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának 13. n osztályos tanulói, az „ENNESEK” csapata országos harmadik helyezést ért el.

Az Örök tél című film alkotóstábja, a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Az elfeledett GUPVI táborok világa” címmel internetes történelmi vetélkedőt hirdetett középiskolások részére. A filmet Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró jegyzi, akik – a GULÁG-GUPVI Emlékév támogatásával – a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak állítottak méltó emléket. A diákoknak a magyar történelem eddig kevéssé feldolgozott, nehéz időszakával kapcsolatos, három fordulós kérdéssorra kellett válaszolniuk.

A vetélkedőn elért dobogós helyezés díjaként a tanulók a film premier előtti vetítésén vehetettek részt, majd Szász Attilával, Köbli Norberttel és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színművésszel találkozhattak. A várva-várt eseményre 2018. február 19-én, a jászberényi Lehel Film-Színház nagytermében került sor.

A nagyjátékfilm zártkörű megtekintését követően a diákok és az alkotók képviselői közel 1 órán keresztül kötetlenül beszélgethettek az előzményekről, a forgatás körülményeiről, a színészek által megformált szereplők érzéseiről, életéről, a feldolgozott eseményekről.

Az elért teljesítmény mutatja, hogy a középiskola érdeklődő és lelkes közössége helyt tudott állni az országos szintű megmérettetésen. Az osztályt a feladatra Kovács Nóra tanárnő készítette fel.

Vélemény, hozzászólás?