Ismét fejleszt a Kód Kft.

Rendszeres olvasóink tanúsíthatják, hogy a város hetilapja rendszeresen, folyamatosan és kiemelten foglalkozik Jászberény cégéivel/vállalkozásaival. Érthető, hiszen náluk dolgoznak családjaink, barátaink, az ő boldogulásuk vagy botladozásuk egyben a miénk is. Most a Kód kft. tulajdonosát kérdeztük a családi vállalkozás jelenéről és közeljövőjéről. Kuti Mihály exkluzív prezentációt és üzemlátogatást tartott számunkra Ondi Tamás gyárigazgató társaságában.

A cég kettes számú telephelyén találkoztunk, ami a 4500 négyzetméteres csarnok – ebből 2500 m2 gyártócsarnok –, és a már-már zavarba ejtő rend ellenére mára szemmel láthatóan kicsinek bizonyul. Az 1991-ben alapított családi vállalkozás a világválságig mind bevételében, mind üzletfelei számának növekedésében szárnyalt, 2012-13-ra 32-33 millió eurós éves árbevétellel jelentős céggé nőtte ki magát. Nem zárójeles megjegyzés, hogy a válság súlyos következményekkel járt a cégre is, de stabil rendelésállománya, az Electroluxhoz, a Carrierhez, a VERTIV-hez, a General Electrichez (GE) fűződő erős kapcsolatai és az előző évtizedek teljesítménye alapján 2017-től ismét lendületes, dinamikus fejlődésbe kezdtek. Erre az évre 25 millió eurós termelési értéket remélhetnek. Mindehhez stabilan 150-160 foglalkoztatott járul hozzá, köztük huszonöt magasan kvalifikált szellemi dolgozó.

Az ezredforduló után 2001-ben bekapcsolódott a családi vállalkozásba a tulajdonos fia, Gábor is, aki 2004-ben megalapította a Navayo nevű céget, amely legalább olyan izgalmas és jó értelemben rejtélyes, mint a Kód kft., de története külön cikket érdemel.

Elég nehéz lefordítani az újság nyelvére, hogy mivel foglalkozik a cég – anélkül, hogy a szakszerűséget teljes mértékben elveszítenénk közben. A VERTIV cégnek például szerverklíma-vezérlőket gyártanak, tavaly hatezer darabot, ebben az évben pedig már a tízezres határ a cél. A GE megrendelésére gyártanak vezérlőszekrényeket, amelyek feladata a 100 kilovoltos, az erőművekből érkező nagyfeszültség tíz-húsz kilovoltos középfeszültséggé alakításának felügyelete, vezérlése, villámcsapás, más behatások elleni védelme. A GE-vel kialakított több évtizedes kapcsolat révén Európában és a Közel-Keleten is jelentős megrendeléseik vannak. Terveznek és készítenek elosztószekrényeket, amelyek nagyméretű építményeket szolgálnak ki. Az Ericson negyvenezer négyzetméteres kutatóközpontot hozott létre az Újbudai Infoparkban, amelynek az erősáram, a gyengeáram, a világítás, az energia, a vészvilágítás, a hangrendszer és a beléptető rendszer teljes technológiáját 1700 webes, internetes ellenőrző ponttal együtt a Kód kft. szállította – és részben tervezte –, a nyolcszáz beköltözött kutató legnagyobb megelégedésére. Az Ericson megelégedettségét pedig az jelzi, hogy a több helyről összevont kutatóműhelyek új otthona mellé már tervezik az ikertornyot, ahol ugyancsak szerepet kap majd a jászberényi cég.

Ez az elektromos kivitelezési üzletág napjainkig egymilliókétszázezer négyzetméter épületmegrendelést teljesített nagyjából a fentiek szellemében. Ezek között irodaházak mellett bevásárlóközpontok, kormányépületek, a Mercedes kecskeméti, az Audi győri gyára és a Telenor székház is szerepel. A 4-es Metro Móricz Zsigmond körtéri, Tétényi úti és Szent Gellért téri állomásainak villamos kivitelezési munkálatai is a Kód kft-hez fűződnek. Most a 3-as Metro felújítása kapcsán kapott kiemelt megrendeléseket a cég, amiből négy állomás teljes kivitelezése, bontás és építés is vár rájuk, természetesen a villamos kivitelezés tekintetében. Ugyancsak szerepük van a világsajtó által is felkapott, és a szakma által is elismert Liget-projekt kivitelezésének rájuk háruló szegmensében.

Kuti Mihály elmondta, hogy cégük Magyarország egyik vezető villamoskivitelezője. Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a tervezéstől az ajánlatkészítésen és kivitelezésen át a megvalósulási dokumentáció elkészítéséig harminc-harmincöt kollégájuk dolgozik a cégnek ebben a divíziójában, és karbantartó csapataik is vannak Jászberényben, Budapesten és Nyíregyházán. Talán logikusan vetődött fel a kérdés, hogy jászberényi központtal hogyan lehet országos, sőt határainkon túli feladatokat ellátni? A helyi munkálatokat a szerelvénygyártó üzemben elsősorban jászsági munkatársak végzik, de a szerelésvezetők és szerelők között is ők vannak túlsúlyban. A komoly technológia megköveteli a céghez érkező dolgozók át- illetve továbbképzését. – Azok a nyertesek, mondta Kuti Mihály – akik hatékonyak, intelligens környezetben jó fizetéssel és juttatásokkal honorálják a dolgozók hűségét. Mi ezen dolgozunk, év végére harminc-ötven embert kívánunk még felvenni.

Az új dolgozókra igencsak szüksége lesz a Kód kft-nek, hiszen csak a metróhoz hatszáz darab elosztó-és vezérlőszekrényt kell legyártani, és terveik között atomerőművi vezérlőszekrények előállítása is szerepel. Ez olyan újabb nagy előrelépés technológiában is, hogy 5.000 négyzetméteres új csarnok kivitelezését terveztették meg a Nagykátai úton. Ennek alulsó részén lesz az új üzem, az emeletén pedig az ebben a cikkben már említett Navayo működik majd.

A több mint negyedszázados cég látogatásunk tapasztalatai szerint a megújulás szándékával tevékenykedik az Ipar 4.0, más néven a termékek és technológiák digitalizálásának folyamatában körülbelül 3,5-nél tartanak. A generációváltás előkészületei is tapasztalhatóak, ez azonban már egy másik cikk témája lehet.

Vélemény, hozzászólás?