Vigadtak a Viganósok

Látványos jelmezbállal, hangulatos táncházzal és kiszebáb égetéssel búcsúztatták a telet farsang utolsó szombatján a Viganó AMI fiataljai a Jászság Népi Együttes székházában.

A színes szalagokkal, szerpentinnel feldíszített székházból már távolról kiszűrődött a Jártató zenekar muzsikája és a bálozók vidám éneke. A farsangi időszakban a jelmezbálokon kívül hagyomány a télűző szokások felelevenítése is, mint például a betegséget, a rosszat, a telet szimbolizáló kiszebáb elégetése.

A Viganósok szalmából készült, takarosan felöltöztetett menyecskéjét nagy csinnadrattával kísérték a Tulipános-hídon át a füves térre, ahol a körtáncuk közepén télűző dalokkal búcsúztatták. „Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj!” – szólt távolról is jól hallhatóan a télűző rigmus. A kiszebábot annak gondos és alapos készítője, Nagy Richárd gyújtotta meg a Tulipános-híd közepén, majd a Zagyvában hamvadt el végleg.

A látványos égetés után a mulatozó sokaság visszavonult a székházba, ahol a Jártató zenekar biztosította a talp alá valót a moldvai táncokhoz. A vigasságban kimerült jelmezesek a büféasztal mellett szendvicsek, üdítők és az elmaradhatatlan farsangi fánk kíséretében fújták ki magukat és töltődtek fel energiával a következő táncig.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?