A szeretet nagykövetei

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán február 10-én tíz órakor adták át a keresztféléves, közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szak negyvenhat hallgatójának az oklevelét.

„A tanári munka nem azonos a módszeres ismeretközléssel (…) A jó tanár a lehetőségeket mutatja tanítványainak.” Dr. Varró Bernadett főigazgató asszony Németh László irányadó gondolataival nyitotta meg az oklevélátadó díszünnepélyt, melyen tiszteletüket tették Jászberény város képviselői, az egyetem vezetői, oktatói, és nem utolsó sorban maguk a végzett hallgatók, csokrokat szorongató családtagjaik gyűrűjében.

A rendezvény műsorának vezetését a továbbiakban Ambrus Enikő Martina óvodapedagógus hallgató vállalta át, aki felvezette a hat éve alakult Cantata Nobis énekegyüttes színvonalas, zongorajátékkal kísért műsorát, melyben Thormanné Husznay Mária vezényletével megindító egyházi énekek és áldások hangzottak el.

Az emelkedett pillanatokat követően Dr. Novák István, a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium főigazgatója szólt a diplomás jelenlévőkhöz. Beszédében megosztotta a sorokban ülőkkel, hogy összesen huszonkét évet töltött az oktatásban, melyről felötlött benne a kérdés, vajon megérte-e? Indoklásában kitért az élethosszig tartó tanulás, a lexikális tudás jelentőségére, különösen napjainkban, amikor mindent lefed a digitális kompetencia. Mert a világnak óriási kincsestára van, ahonnan számos olyan ismeretet gyűjthetünk, mely nem található meg egyetlen elektronikus felületen sem. Végezetül háláját fejezte ki a türelmes családtagoknak és bátorította a megjelenteket, hogy ha csak tehetik, soha ne fejezzék be tanulmányaikat, de legfőképp ne hallgassanak azokra, akik azt mondják, tanultak már eleget.

Pócs János országgyűlési képviselő köszöntőjében gratulált az ünnepelteknek, és a szereteten, a másokkal való törődésen alapuló pedagógiai munkát magasztalta, mely mindannyiunk életét meghatározza. A tanárok szívében saját gyermekeiken túl ugyanis, más szülők gyermekei is helyet kapnak, ezért a tanítókat, nevelőket a szeretet nagyköveteinek tekinti.

Az ünnepi gondolatok sorát dr. Szabó Tamás polgármester szavai zárták, aki civil személyként már számtalanszor hallotta, hogy az orvosi pálya a szakmák szakmája. Ha volna is ilyen megfogalmazás – tette hozzá – ő egyértelműen az oktató, tanító embert tartja a legfontosabbnak, mert mindennemű emberségnek, és tudásnak az alapja a tanulás és a tanulás megvalósítói, a pedagógusok.

A továbbiakban Réz Lóránt orgonaművész Liszt Ferenc művét játszotta, majd a végzős hallgatók nevében dr. Zrupkóné Pernyész Lívia búcsúzott, aki beszédében a bajtársiasság, az alázatosság és az elkötelezettség fontosságát hangsúlyozta, mely készségek tanulmányaik alatt és a későbbiekben is jó szolgálatot tesznek majd.

Az ünnepség második részében az oklevelek átadására került sor, melyeket Dr. Liptai Kálmán rektor és dr. Varró Bernadett főigazgató asszony adott át a sikeres vizsgát tett keresztféléves hallgatóknak.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?