Elhunyt Kallós Zoltán

A Kallós Zoltán Alapítvány is megerősítette a hírt, hogy február 14-én, szerdán 92 éves korában elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-díjas és Corvin-lánccal kitüntetett néprajzkutató és népzenegyűjtő, a Nemzet Művésze, Jászberény város díszpolgára.

Kallós Zoltán, az erdélyi magyar népzenei és néptánc mozgalom elindítója és szakmai megalapozója 1926. március 26-án született a Kolozs megyei Válaszúton. A nemzetközi hírű folklorista főként a moldvai, kalotaszegi és mezőségi magyarság népzenéjét kutatta, a tárgyban kiadott könyvei, lemezei alapműveknek számítanak. Válaszúton működik a Kallós Zoltán Művelődési és Oktatási Központ, ahol a szórványvidék 38 településéről származó 120 gyermeket anyanyelvén oktatják, bentlakásos rendszerben. Itt van a megvalósult álom, a páratlanul gazdag Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ is.

Kallós Zoltán középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. 1946-tól a kalotaszegi Magyarvistán tanított, majd 1941 és 1955 között Kolozsváron a Zeneművészeti főiskolát végezte el. 1956-1958-ig a moldvai Lészpeden tanítóskodott. A Ceausescu időszakban sokat szenvedett és börtönbe is zárták a magyar nemzeti értékek támogatása miatt. Néhány évig nem is taníthatott, és az ’50-es évek végétől 10 évig faipari vállalati alkalmazott volt Gyimesben.

1979-ben Papp Imre, a Jászság Néptánc Együttes alapító művészeti vezetője jutott el Kolozsvárra, és itt ismerte meg Kallós Zoltánt. Ettől az időszaktól kezdve Kallós Zoltán komoly szakmai segítséget és támogatást adott Papp Imrének és tanítványainak az erdélyi és moldvai táncos és zenei hagyományok feldíszítéséhez. A Csángó Fesztivál Kallós Zoltán segítségével és közreműködésével alakulhatott meg, amely napjainkban Jászberény meghatározó programja, és határainkon túl is igen nagy ismeretségnek örvend.

Tiszteletbeli tagja volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 1990-ben Élefta díjat, 1993-ban Magyar Művészetért Díjat, majd 1996-ban Kossuth-díjat, 2017-ben pedig Kossuth-nagydíjat kapott. A Jászberény város díszpolgára címet 2012-ben vehette át.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?