A filmek üzenete

A Főnix Fészek Műhelyház január utolsó csütörtöki napján mutatta be az Álom hava című magyar-szerb koprodukcióban készült díjnyertes történelmi témájú filmet, Bicskei Zoltán rendezőt kérdeztük az alkotásról.

A film közel tíz évig készült. Az évtizednyi idő alatt formálódott az elképzelés vagy mindvégig kitartott az eredeti koncepció mellett?
Lassú szülés volt. De szülés volt, nem koncepció mentén készült. Az alapérzés lett kibontva és folyamatosan finomítva. Ma éppen az a gond a művészetekkel, hogy a szülőcsatornák eltömődtek, és mint Németh László írja: „segédizmokat” működtetünk. Ezért is egyre vékonyabb, szellemtelenebb a kor művészete.

A rendező-író szemszögéből mi az alkotás fő üzenete?
Amit a film sugall. Szóbéli magyarázkodás helyett talán sejtet valamit a témáról Attila király jelenete:
/…/
Hórihorgas: Úgy tűnik ma mást kér a Föld, s mást az Ég.
Atilla király: Egyet kér jóideje: minden rossz megéltét, az Egyetlen Igaz uralmáig.
Hórihorgas: Nem egészen értem, Nagyuram…
Atilla király: Elég, ha tudod. Nem értheted: nem vagy béavatott. A ti üdőtökben nincs Párduc lélök, nincs Királyi beavatás. Csak a veszejtő Nagy Fekete Üdő.
Hórihorgas: Ez azt jelenti… hogy végünk van?
Atilla király: Nem a te dógod ezzel számóni! Aki teszi dógát, Isten kegyeltje. De a hűtelenek elveszejtetnek! Mind, egy szálig!
Hórihorgas: Magad mondád: nem értem a világot!
Atilla király: Elfelejtettétek magyarok ki által felel idele a fölső világ?! El, a Mindenek Urának adott szent kötelmet!!
Hórihorgas: Alig vagyunk és egyre vakulóbb szívvel…
Atilla király: A Napnyugati világ pusztultáig sokszó lészünk kevesek…. De tudásunk az Egy Élő Istené. Pusztíthatatlan.
Hórihorgas: S ha… átok bír le bennünket?
Atilla király: Fejetök fölé örök éjjelt hazudnak s vélitek nincs Nap?!
Hórihorgas: Igaz tehát! Ezt érzem bévül szüntelen, csak, csak nem bírom… kifordítani… nem látom mivel tehetnék…
Atilla király: Hol karddal, hol kegyelemmel. Jézus király igazával. Megmutattam: Róma a lábam előtt térdepőtt, es méges megfordítám győzhetetlen seregem… Mert ami uralmamban vagyon, az szeretetemben vagyon.
Hórihorgas: Úramisten! Ez okán vóna minden nyomorúságunk? Bűnné égett vóna bennünk rabtartóink bűne? Ezért levénk gyűlölködők és mindennel ellenek!?
Atilla király: Ne roskaggy. A legnagyobb erőt kérd segítőül. A hosszi időt.
Hórihorgas: Azt mondod, várjunk?! Mindég csak várni? Hagyjuk, hogy minden pusztujjon tovább?
Atilla király: Tudd! Ami soron van: lebírhatatlan. És méges meg kő bírni! … De nem féregként! Amit megtehetsz: tanítsd meg népünket erőben várni. Magyari módon: Igazságban. Mozdíthatatlanul.

Mennyire van igény napjainkban történelmi film készítésére, illetve megtekintésére?
Az emberek nagyon szeretnének klasszikus történelmi filmeket nézni, ebben biztos vagyok. Az Álom hava nem kifejezetten történelmi film. Nemcsak az. Viszont semmi sem áll távolabb a mai magyar filmgyártástól, mint valódi történelmi játékfilmeket készíteni.

A jászberényi bemutatón Ön is jelen volt. Hogyan értékeli a nézők befogadó képességét? Sikerült átadni a film mondanivalóját?
Remek nézők voltak Jászberényben, a legtartalmasabb beszélgetéseim egyike a film kapcsán. Látszik, hogy egy határozott arculatú kultúrház megteremti a maga közösségét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?