Meseországban jártunk

A Jászapáti Szivárvány Tanoda harminc tanulója rendkívüli élményben részesülhetett december 5-én. Nem csupán egy izgalmas kiránduláson vehettek részt, hanem elmondhatják magukról, hogy közelebbről is megismerkedhettek méltán népszerű mesehősökkel, bejárhattak nem egy kalandos mesehelyszínt, de személyesen meg is látogathatták a Nagyszakállút a csodálatos Mikulásházban.

A kissé hideg, de vakítóan napsütéses reggelen Miskolc irányába indult el az autóbusz az izgatott gyermekekkel. A jó hangulat nem váratott magára sokáig, hiszen a legjobb hangú diákok már Füzesabony környékén rázendítettek kedvenc nótáikra. Alig kétórás utazás végén megérkeztünk Miskolcra. Némi várakozás után be is futott a végállomásra az ünnepi díszbe öltöztetett Mikulásvonat számos huncut krampusz társaságában. A kíváncsi utasok gyorsan elfoglalták helyüket a feldíszített és kellemesen befűtött kocsikban, nehogy véletlenül lemaradjanak a mesebeli utazásról. Miután a diákkalauzok ellenőrizték menetjegyeinket, és csatlakoztak hozzánk a Mikulás virgonc segítői, nagy zökkenéssel elindult célállomása felé a kis gőzös. Döcögött, pöfögött a kisvonat felfelé a kanyargós erdei úton, de ezzel mit sem törődtünk, hiszen Fodor és Pajkos, a két rakoncátlan krampusz folyamatosan szórakoztattak bennünket. Hálából énekeltünk nekik szólóban, kánonban, együtt, a Télapóváró daloktól kezdve a mai slágereken át folklór gyöngyszemeket egyaránt. Az út legizgalmasabb pillanata a hosszú alagúton való áthaladás volt, éppen ezért végig is sikítottuk becsületesen, úgy ahogy illik.

Az alagút végén már a Mesebirodalom lakói várták és hívogatták a népes utazóközönséget. Rövid, de vidám bemutatkozásuk és köszöntő táncuk után közös énekléssel előcsalogattuk a Mikulást házikójából, aki a kedves köszöntést követően rögtön a kissé rendetlen krampuszainak viselkedése után érdeklődött. Természetesen a betyárbecsület kötelez bennünket, így csakis szépet és jót mondtunk a kis ördögökről, még ha az utazás nagy részét végig huncutkodták is.

Meseország kapuját átlépve – legnagyobb örömünkre – az első utunk a csodaszép Mikulásházhoz vezetett. Abban a megtiszteltető szerencsében volt részünk, hogy ezen az úton személyesen a Mikulás kísért végig bennünket. Gyorsan a kedvencei lettünk az Öregnek, hiszen elmesélte, hogy van egy kedves, régi ismerőse Jászberényben, akit gyakran meglátogat, amikor ideje engedi, és nem éppen a jászsági gyerekeknek oszt ajándékot. Aztán elérkezett a várva várt pillanat: mindenki beléphetett a Télapó házába, ahol megkaptuk az egész évben tanúsított jó magaviseletünkért járó csomagot. A Mikulásnak mindenkihez volt néhány kedves szava, biztató tanácsa vagy éppen tréfás megjegyzése.

Elköszönve a Télapótól kissé hűvösebb vidékre érkeztünk. Anna és Elza várt bennünket a Jégvarázs című meséből. Hogy egy kissé felmelegedjünk a hűvös Jégpalotában, táncra perdítettek kicsiket és nagyokat egyaránt. A tánchoz segítségül hívták régi barátaikat: Shrek feleségét, Fionát, valamint a Szamárt, Tigrist a Micimackóból, Törpokost és egy Minyont. A kezdeti félénk lépéseket követően hamar belejöttek az újdonsült táncosok a koreográfiába, észre sem vették, hogy milyen hamar elröpült az idő, és máris a döbrögi vásárban találták magukat. Ott a régi vásári hagyományoknak megfelelően Lúdas Matyi és Döbrögi uram szórakoztatta a nagyérdeműt. Természetesen nem maradhatott el a vásár végén a verés sem: az uraság megkapta Matyitól az ötven botütést. Az igazságszolgáltatást követően nyugodt szívvel ballaghattunk tovább utolsó mesebeli állomásunkra, a 101 kiskutya mellé 102., 103., 104. stb. kiskutyának. Pongó féltve őrizte hirtelen megszaporodó kutyacsaládját, de bátran vette fel a harcot Szörny Ellával, melyben nagy segítségére voltunk mi is, az újdonsült kiskutyák. Közös erővel sikerült csapdába csalni Ellát, és kiszabadítani valamennyi pöttyös fülű kis jószágot.

E csodálatos utazás végén boldogan örökítettük meg a legszebb pillanatokat közös fotókat és szelfiket készítve a mesehősökkel. Kipirult arccal és nagyon vidáman ültünk fel a vonatra, amely már a valós világba röpített vissza bennünket.

Itthon maradó diákok sem maradtak ajándék nélkül, hiszen iskolánk tanulóinak nagy örömére a DÖK Mikulása idén is ellátogatott hozzánk. A Mikulás zsákját ebben az évben is Pádár Lászlóné önkormányzati képviselő felajánlásából töltöttük meg, köszönet érte.

Vélemény, hozzászólás?