Időjós barlanglakók

A népi hiedelem szerint, ha gyertyaszentelő napján kijön a medve az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert hosszú lesz a tél. Amennyiben a nap sugarait esőfelhők takarják, már nem alszik tovább, hiszen jön a tavasz. A jóslatnak mintegy másfél száz óvodás járt utána február 2-án az állatkerti medvelesen.

A Jászberényi Állat- és Növénykertben már többéves hagyománya van, hogy a város óvodásai kifigyelik, vajon ki jön-e a medve a barlangjából? A kicsik nem bízták a véletlenre a dolgot, dallal, valamint finom csemegékkel csalogatták ki a mackókat.

Benkéné Zsótér Erika, a Fürkész Óvoda tagóvoda vezetője elmondta, hogy az állatkerti látogatásra játékos ismeretterjesztéssel készítették fel az ovisokat, illetve a tavaszjóslás lényegét is közösen beszélték meg. A medveles utáni héten pedig medve hetet tartanak a természetvédelem jegyében.

– Az állatkert rendszeresen várja a gyermekeket különböző programokra, ilyen a február másodikai medveles is, ami a népi időjósláshoz köthető. A látogatás során az óvodások megismerkednek a medvék élőhelyével, táplálékukkal és saját tapasztalataik által sajátítják el a környezetismeretet – erről már Fercsik Péter az állatkert igazgatója informálta lapunkat.

Míg Maci és Helmut a két medve halat, gyümölcsöket, kukacokat falatozott, az eső is eleredt, így a jóslatuk szerint már nem kell cudar télre ébrednünk. Az ovisokat ugyan egyáltalán nem zavarta a szomorkás idő, hiszen a program zárásaként még pingvin sétára is sor került.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?