Túrázni mentem

Idén már 14 útvonalon indulhatnak útnak nyáron a felsős és középiskolás diákok, akik az erdei és vízi vándortáborok mellett kerékpáros programokra is jelentkezhetnek.

A vándortáborok célja, hogy Magyarország természeti és kulturális értékeit valós élményeken, igazi kalandokon keresztül ismerhessék meg a gyerekek.Az egyhetes táborokban összesen tízezer általános iskolai felső tagozatos és középiskolás gyerek vehet részt 21 000 forintos részvételi díjért. A táborok június 16. és augusztus 20.között lesznek. A vándortáborok 5 erdei, 5 vízi, 3 kerékpáros és 1 kombinált vízi-kerékpáros útvonalon indulnak az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar-Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében.

A vándortáborok útvonalai végigvezetnek az ország legszebb területein: a Dunakanyarban, az Őrségben, a Szigetközben és az Alsó-Duna szakaszon, a Bakonyban, a Mecsekben, a Mátrában, a Bodrog és a Felső-Tisza vidékén. A kerékpáros és vízi táborokban a szervezők bocsátják a gyerekek részére a jól felszerelt bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket.
Az útvonalak mellett bővül a résztvevők köre is, mivel az oktatási intézmények mellett csoportot szervezhetnek a civil szervezetek és az egyházi közösségek is. Folytatódik a kísérő pedagógusok számára szervezett, kedvezményes árú továbbképzés, melyen tavasszal több mint ezren vehetnek részt. Tavaly már 500 pedagógus szerzett vándortábor-vezető képesítést.

A szervezők törekednek arra, hogy minél kisebb legyen a vándortáborozók ökológiai lábnyoma, ezért tartós felszerelési tárgyakkal váltják ki az eldobhatókat, megtanítják a vízzel és energiával való takarékoskodás fontosságát.

Az osztálykirándulásokat és a hagyományos vándortáborokat május 14. és szeptember 16. között rendezik meg a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén, a Bodrogon, a Dunakanyarban Esztergomnál, Pakson, és egy közös helyszínen a Bringásvándorral, a Körösök-vidékén. A programokra minden alapfokú köznevelési vagy szakképzési intézmény, valamint civil szervezet pályázhat.

A http://www.vandortabor.hu honlapon keresztül már lehet jelentkezni a vízi és erdei vándortáborokra, míg a kerékpáros útvonalakra február 1-én nyílik meg a regisztráció. Ugyanekkor kezdődik a jelentkezés a gyalogos és kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés tavaszi időszakára.
Bognár Mária

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?