Negyedszázados az alapítványi bál

Az Egyházi Iskoláért Alapítvány által – a hagyományok szerint – január utolsó szombatján rendezett bál idén 25. alkalommal került megrendezésre a Nagyboldogasszony Iskola tornacsarnokában. A jubiláló jótékonysági rendezvény szervezői számos újdonsággal, meglepetéssel szolgáltak a mulatni vágyóknak.

25 esztendő nagy idő egy ember életében is: egy negyed század, egy emberöltő, egy nemzedéknyi idő, ezüstlakodalom. A Nagyboldogasszony Iskola bálja volt az első Jászberény városában 1993-ban az egyházi átvételt követően, csak a Jász Bál idősebb ennél. Megálmodói Gulyás Oszkárné és Pecha Bertalanné pedagógusok, Kalla Tibor, akkori igazgató és Farkas Mátyás apát plébános voltak. A bál elsődleges céljai között szerepelt a nyelvtanulás támogatása mellett a vechtai testvériskolai kapcsolat kiépítése is. Az iskola színvonalas, népszerű tevékenysége azóta kiállta a próbát: sikereikhez valószínűleg a bálok bevétele is hozzájárult.

Az est házigazdája, Orbán Árpád köszöntötte a termet zsúfolásig megtöltő ünneplőket, szülőket, pedagógusokat, támogatókat, a jó ügy mellé állókat. Az emlékidézést az iskola főigazgatója, dr. Novák István atya folytatta, aki megköszönte az elmúlt negyedszázad báljai valamennyi szervezőjének munkáját. A már említett ötletgazda pedagógusokon kívül kiemelte Tóthné Oláh Szeréna, Gulyásné Dudás Valéria és Kárpátiné Fülöp Katalin munkáját, az elmúlt tíz évből pedig Demeter Sándor igazgató, Ködöböcz Klára és Farkasné Turján Mariann szervezését. A bálhoz kapcsolódó valamennyi kiadvány, meghívó, vacsorajegy, asztalszám Finta Judit tervezői kreativitását dicséri, a terem díszítésének színvilága – az idei narancs, barna, arany volt –, asztaldíszei, virágkompozíciói pedig Molnár Ágnes pedagógusét.

Az összevont intézmény vezetőin, az egyházi szolgálatot betöltőkön kívül a bált megtisztelte jelenlétével Pócs János országgyűlési képviselő, Szatmári Antalné alpolgármester asszony és Gulyásné Turóczi Margit is, aki idén a fővédnöki szerepet töltötte be. Köszöntő beszédében kitért a farsangi időszak áldásaira, az önfeledt nevetés, vidámság, zene, udvarlás és kikapcsolódás fontosságára. Tombolajegyek vásárlására buzdított, emlékeztetett rá, hogy a bevételből a gyerekek nyári táborozását és iskolai taneszközöket finanszíroznak. „Aki jótékonyságot vet, barátságot arat!” – zárta le a rendezvényt megnyitó beszédét.

Az este folyamán két alkalommal szórakoztatta a nagyérdeműt a Cool and the Jazz nevű, jászberényi kötődésű formáció. Tíz évvel ezelőtt quintettként alakultak városunkban azzal a céllal, hogy az általuk kedvelt jazz műfajban közösen örömzenéljenek. Műsorukban a műfaj könnyedebb, populárisabb arcát mutatták be, sikeresen átadva azt a fajta boldogságérzetet, játékosságot, könnyedséget, ami a zenekarra és az általuk képviselt műfajra jellemző. A tagok valamennyien jelentős zenei képzettséggel rendelkeznek: Balogh József zongorán, Erős Dénes basszusgitáron, Szalóczy Miklós dobon, Sári Szabolcs trombitán játszott, Vas Mária pedig az énekhangjával varázsolt el.

A fiatal felnőttkorba lépő alapítványi bál mindenki által kedvelt, komoly hagyományra visszatekintő pillanata az iskola tanárainak tánca. Idén is mindenki érdeklődéssel várta a produkciót, amelyet közkívánatra kétszer is elő kellett adni. Előtte természetesen óvatosan titokban tartották a résztvevők, hogy most mivel is készültek. Idén délszláv koreográfiát mutattak be a tanárnők, amit Szalainé Tóth Erzsébet tanított be. A produceri feladatokat Kalláné Erős Emma látta el.

A vacsora előtt Zsova János káplán atya mondott asztali áldást, utána – az idén elsőként – az Innoven Kft. szolgálta fel az ínycsiklandozó falatokat. Mangalica sertéskaraj gönczi módra, szezámmagos rántott jércemelltallér rizskrokettel és friss kertész saláta borzolta a kedélyeket és vette támadás alá az ízlelőbimbókat. Az édesszájúak sem szomorkodhattak: a Mizsi-Mazsi Cukrászda narancsos-csokis kockája olyan volt, amiért az ember szeret élni.

A hagyományok tisztelete, őrzése, továbbvitele nemzedékről nemzedékre az iskola szellemiségének egyik alapköve. Ehhez mérten a 25. bálon is nyitótáncot láthatott a közönség. A táncok királynőjét, a bécsi keringőt a Lehel Melody táncosai adták elő, soraikban az iskola tanulóival. A koreográfiát Oláhné Molnár Anna táncpedagógus, a Lehel Melody Táncklub művészeti vezetője tanította be.

Éjfélkor a nagyszámú tombolanyeremények sorsolása következett. Az egyik főnyeremény ez évben is Benke László nyugalmazott művésztanár festménye volt. Ezt a felajánlást elnyerni már egyfajta kiváltság a bálba érkezők körében.

A hajnalig tartó fergeteges hangulatról – szintén a hagyományok jegyében – az Átrium zenekar gondoskodott. Természetesen a zenekar résztvevői is cserélődtek az évek alatt, de Szikra József végig ott állt a színpadon vagy a színpad mögött és gondoskodott a megfelelő hangerőről. Az este különlegessége volt a folyamatosan a kivetítőkön nyomon követhető filmmontázs, amely az elmúlt 25 év báljaiból jelenített meg vidám, szívmelengető, nosztalgikus pillanatokat. Az összeállítást alaposan szemlélő megfigyelhette, hogy kezdetben az Ifjúsági Ház, utána az iskola új ebédlője, majd a Déryné Rendezvényház impozáns termei adtak otthon a rendezvénynek, míg végül megtalálta méltó helyszínét a tavaly átadott új sportcsarnokban.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?