A hivatás kapujában

Pályaorientációs napot tartott a Lehel Vezér Gimnázium január 22-én, hétfő délelőtt. A 250. jubileumi tanév keretében megvalósuló rendezvényen az iskola tanulói különböző szakirányokba nyerhettek mélyebb betekintést, miközben kérdezhettek a meghívott előadóktól, egyetemi tanároktól.

A Lehel Vezér Gimnázium évek óta programokkal, tanácsadásokkal segíti a diákokat a pályaválasztásban. Ez alkalommal számos szervezet – többek között a Diákhitel Központ, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Hadkiegészítő Parancsnokság – valamint egyetemi oktatók, volt diákok és karrier tanácsadók látogattak el az iskolába.

A tanulók betekintést nyerhettek a reál-, illetve a humán szakterületekbe, valamint nyelvtudásukat is tesztelhették. Közel negyven tanuló írt próbanyelvvizsgát, melyet az Eszterházy Károly Egyetem biztosított számukra. A diákok tájékozódhattak egyenesen a Jászság legnagyobb cégeitől. A Samsung munkatársai előadásukon tanácsot adtak az önéletrajzíráshoz, illetve az állásinterjún való sikeres szereplés fortélyait is megosztották a tanulókkal. A tornateremben az EKE „Varázstorony” programján érdekes kísérleti bemutatókon át a kémia-fizika szerelmesei találhatták meg a kedvükre való foglalkozást.

A Logiscool a számítástechnikát népszerűsítette a felső tagozat körében, hiszen egyre nagyobb teret kap a robotika, informatika szakirány a munkaerőpiacon.
A kisebbek számos helyi munkahelyet felkeresve tájékozódtak a cégekről, majd a tanterembe visszaérve egymás között is megosztották a tapasztalataikat. Rédei Tamás a gimnázium egykori diákja vegyészmérnök szakon a tanul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Előadása után elmondta, hogy szerinte kevesen válasszák ezt a szakot, épp ezért szeretné népszerűsíteni a továbbtanulók körében.

– Nekem az a tapasztalatom, hogy kevesen jelentkeznek ilyen területre, ha mégis akkor sokan nem is végzik el. Ennek az oka az lehet, hogy felvételi előtt nem tudják mire jelentkeznek, hol helyezkedhetnek el vagy milyen munkakörben. Szerintem ezért is fontosak a pályaorientációs napok, hogy tudjanak kérdezni, belelássanak a kiszemelt szakirányba vagy a későbbi munkakörbe – részletezte az előadó.

Kecskés Erzsébet tanárnő elmondta, hogy a pályaorientációs nap gazdag programjának lebonyolítása igazi csapatépítő tréning volt a gimnázium tantestületének, hiszen pontos menetrend szerint kellett együttműködniük a lebonyolításban. A rendezvény kifejezetten jól sikerült, a hasznos tapasztaltok mellett közösségi élményt is jelentett diákoknak, tanároknak, a pedagógiai munkát segítőknek egyaránt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?